latinica  ћирилица
10/07/2019 |  14:41 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Radnicima Aluminija još jedna plata, pa otkaz

Radnici mostarskog giganta Aluminija trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a nakon toga biće pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, rečeno je u sindikatu radnika ovog preduzeća.
Radnici Aluminija (Foto: Avaz/Ž. Miličević-M. Smajkić) -
Radnici Aluminija (Foto: Avaz/Ž. Miličević-M. Smajkić)

Uprava mostarskog giganta Aluminija održala je danas, nakon gašenja preduzeća, sastanak sa radnicima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić rekao je da je "jedna loša politika, koja se vodi na ovim prostorima, pokazala svoje lice".

- Idemo na biro, a šta i kako dalje, ne znamo. Kompanija je ugašena. Nadali smo se da će vlasti preduzeti neke korake i da ovo neće dozvoliti. Nažalost, do toga nije došlo - rekao je Biokšić.

Nakon sastanka, radnici su se uputili prema zgradi HDZ-a u Mostaru, ali im je tamo rečeno da nema nikoga.

Biokšić je novinarima prenio da je dobio informaciju da će ih predstavnici ove stranke primiti sutra u 11.00 časova.

Uprava Aluminija se još nije oglasila.

Aluminiju je tačno u ponoć ugašena električna energija, što za ovo preduzeće znači propast.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

U Mostaru vlada muk i nevjerica jer nikome nije jasno zašto je vlast dopustila da se ugasi fabrika koja je bila najveći izvoznik aluminijuma i na ulici ostavi 900 radnika.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto udjela.