latinica  ћирилица
10/07/2019 |  14:50 | Autor: SRNA

Nurkić: Tado Oršolić rekao da nije mogao da zaštiti srpske policajce

Na suđenju desetorici bivših pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Hasan Nurkić danas je izjavio da mu je tadašnji šef civilne policije u Orašju Tado Oršolić rekao da nije mogao da zaštiti dva srpska policajca koja su sticajem okolnosti otišla u zatvor.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Nurkić je rekao da su mu žene koje su, zbog nedostatka muške radne snage radile u preduzeću Bosanka, u kojem je kao direktor imao radnu obavezu, rekle da su u izolaciju odvedeni civilni srpski policajci.

- Nakon pet, šest dana, sa Tadom Oršolićem sam razgovarao o tim ljudima. Rekao mi je da je imao pritisak od drugih policajaca šta će s njima dva Srbina, od kojih se jedan zvao Gojko, te da je na sve načine pokušavao da ih oslobodi iz osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje ih je odvela i čuvala vojna policija - naveo je Nurkić.

Svjedok je rekao da je čuo kako su nakon 15 dana srpski policajci pobjegli, dodajući da su čuvari zatvora odlučivali šta će biti s njima.

Nurkić je naveo da se u podrumu jedne kuće, iz njemu nepoznatih razloga, krio izvjesni Ristanić koga je pronašla vojna policija i odvela u zatvor u Donju Mahalu.

Drugi svjedok Tužilaštva Јosip Petrić rekao je da je 18. septembra 1991. aktiviran rezervni sastav civilne policije, te da je on postavljen na mjesto komandira sa sjedištem u Domaljevcima.

On je naveo da je krajem maja ili početkom juna 1992. uspostavljena 104. brigada HVO-a, nakon čega se rezervni sastav civilne policije transformiše u vojnu policiju te brigade, kojoj je bio nadređen.

Svjedok je potvrdio da je postojala saradnja između 104. i 106. brigade HVO-a, koje su se po potrebi sastajale na području Domaljevca ili Orašja.

- Poznato mi je da su domicilni stanovnici, a ponekad i srpski zatvorenici iz Donje Mahale, koji su dovedeni iz Bosanskog Broda, Odžaka, Bosanskog Šamca, bili angažovani u radnom vodu na području 106. brigade. Čuo sam da su krajem 1992, prilikom kopanja tranšea na liniji razgraničenja, poginula tri zatvorenika, dok ih je sedam teže ili lakše ranjeno - rekao je Petrić.

On je naveo da nikada nije čuo da je komandant 106. brigade HVO-a Đuro Matuzović izdavao naređenje za angažovanje u radni vod, te dodao da Marko Blažanović nikada nije bio komandant, ni zamjenik komandanta 104. brigade.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 17. jula.