latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:15 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Trivić: U septembru počinje reforma obrazovanja, cilj više prakse

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da će u septembru početi reforma obrazovanja i da će u okviru tog procesa raditi i na izradi nove strategije obrazovanja u Srpskoj i donošenju novih zakonskih i podzakonskih akata.

- Očekujemo da u školskoj 2020/2021. godini imamo pilot programe koji će biti sprovođeni u školama. Cilj je da poboljšamo dignitet obrazovnih ustanova, da učenici koji završavaju osnovnu i srednju školu imaju željeni nivo znanja i da uvedemo nove metode u izvođenju nastave. Radićemo i na reviziji postojećih i novim nastavnim planovima i programima, a nastavni kadar i stručne saradnike edukovaćemo u kontinuitetu - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa direktorima osnovnih i srednjih škola.

Ona je istakla da će se u srednjim školama bazirati na to da upisna politika bude usmjerena ka potrebama tržišta rada i praćenju novih tehnologija.

- Suština kompletnog ovog procesa je da imamo djecu koja će stečena znanja moći primijeniti u praksi i koja će biti prilagođena potrebama tržišta rada - kaže Trivićeva.

Ona je podsjetila da je prije upisa sprovedena kampanja s ciljem promocije svih zanimanja obuhvaćenih upisnim politikama u srednje škole, te da je poseban akcenat stavljen na srednje tehničke i stručne škole koje treba da proizvode kadar potreban tržištu rada.

- Trendovi iz prvog upisnog roka pokazuju da je mnogo veće interesovanje za srednje tehničke i stručne škole jer smo napravili sporazume sa poslovnom zajednicom da djeca imaju dodatnu praktičnu nastavu koja će im biti plaćena i da nakon završetka škole mogu da dobiju posao - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u prvi razred osnovnih škola upisano je oko 9.200 učenika, što je za oko 500 manje nego prethodne godine.

- Tačan podatak ćemo imati na početku nastave jer ne znamo koliko je upisanih u više razrede. Nećemo ići sa racionalizacijom mreže škola jer je praksa pokazala da se kvalitetnije radi sa manjim brojem učenika kojima može da se posveti veća pažnja - naglasila je Trivićeva.

Govoreći o žalbama roditelja na preteške torbe osnovaca, Trivićeva je rekla da će i to pitanje biti obuhvaćeno reformskim procesom jer će preciznije biti definisana potreba ze udžbenicima, a u novoj školskoj godini biće pokrenut i pilot-projekat digitalizacije jednog udžbenika koje će biti u školama već u septembru.

- Na osnovu njega ćemo analizirati upotrebu takvih udžbenika čime bi bila olakšana i đačka torba - istakla je Trivićeva, podsjetivši da će Ministarstvo prosvjete i kulture i ove godine obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, te za 564 najuspješnija učenika na takmičenjima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić rekla je da je obrazovanje u Srpskoj veoma kvalitetno, ali da se potrebe tržišta rada mijenjaju.

- Ove godine je prilikom upisa mnogo više učenika upisalo tehničke škole i traženo je mjesto više. Velika zainteresovanost je bila i za ugostiteljsku struku, te gimnaziju i informatički smjer. Kroz projekte smo uspjeli dobiti sredstva i opremiti škole tako da učenici imaju veoma dobru praktičnu nastavu i u školama i u firmama - istakla je Pisićeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda rekla je da će nove mjere unaprijediti sistem obrazovanja u Srpskoj.

Ona je napomenula da će se najznačajnije promjene odnositi na pristup nastavi i njen sadržaj jer pažnja djece treba da bude fokusirana na teme koje će biti obrađivane kako bi razvijala ključne životne kompetencije i na kraju prema vlastitim afinitetima izabrala srednju školu i zanimanje.

- U osnovnim školama uveliko primjenjujemo inovativne pristupe nastavi i uvjerena sam da ćemo se mi najbrže prilagoditi novim zahtjevima, ali apelujem da materijalni troškovi školama budu povećani jer će to doprinijeti unapređenju nastavnog procesa - rekla je Mrda.

Ona je dodala da je broj upisanih prvačića u Sarajevsko-romanijskoj regiji jednak, kao i prethodnih godina, ali da je u ruralnim područjima smanjen za po jedno odjeljenje po školi.

- To nije strašno. Naš problem je razuđenost prostora i za nas bi bilo katastrofalno da se ide u racionalizaciju školske mreže jer bi to značilo gašenje sela i života u tim predjelima - naglasila je Mrda.

Ona je istakla da u opštini Istočno Novo Sarajevo postoji problem sa prostorom i škole ne mogu da prime sve učenike, a u rubnim područjima je prisutan i priliv učenika srpske i hrvatske nacionalnisti iz Federacije BiH koji žele da pohađaju nastavu po nastavnom planu i programu Srpske.