latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:26 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Višković: FBiH neopravdano troši novac građana Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Federacija BiH neopravdano troši novac građana Srpske i precizirao da je pogrešnom raspodjelom prihoda od indirektnih poreza Srpska u 2018. godini oštećena za 33 miliona KM, a u pet mjeseci ove godine za dodatnih 19 miliona KM.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je novinarima u Modriči izjavio da bi predstavnici Federacije BiH potrčali da bude izglasana odluka o promjeni koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza kada bi znali da je smanjen koeficijent za Srpsku.

- Kada su koeficijenti u korist Srpske onda nema saglasnosti. Napravljena je velika greška prilikom kreiranja Zakona o PDV-u jer je definisano da prilikom glasanja o koeficijentima za raspodjelu treba da bude postignut konsenzus. Ako od četiri ministra tri glasaju za, a jedan protiv, nemamo odluke. To nije normalno, ali to je BiH - naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, štetu trpe i lokalne zajednice u Srpskoj jer njima pripada 26 odsto prihoda koje ubire Republika Srpska.

- Svaka opština je oštećena zato što nije primjenjivan stvarni koeficijent - rekao je Višković.

On je ponovio da je Pravobranilaštvo Srpske spremilo tužbu i da će ona biti podnesena u roku od nekoliko dana.

- Razmatramo mogućnost da ne bude upućena sudovima u FBiH jer znamo da će tu biti raznih spekulacija i da će možda doći do njenog odbacivanja. Zato analiziramo model da je podnesemo sudovima u Srpskoj. Mi ćemo svoja prava ostvarivati i od toga nećemo odustati jer je to novac građana Republike Srpske - naveo je Višković.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je ova lokalna zajednica oštećena, kao i druge opštine u Srpskoj.

- Nedostaje nam dio sredstava. Neformiranje Savjeta ministara donosi tjeskobu iz koje sami ne možemo izaći - rekao je Krekić.