latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:49 | Autor: Index.hr

Grabar-Kitarović: Hrvatska policija krši zakon

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za švicarsku javnu televiziju SRF priznala je da Hrvatska krši međunarodno pravo kada je riječ o postupanju prema migrantima i da hrvatska policija koristi nasilje nad migrantima.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: klix.ba
Kolinda Grabar KitarovićFoto: klix.ba

Ovo šokantno priznanje hrvatske predsjednice, da stvari budu bizarnije, nastalo je u njenom razgovoru sa švicarskim novinarom u kojemu je pokušavala braniti i opravdati politiku prema migrantima koju provodi RH.

Kolinda se nalazi u podvodnevnoj posjeti Švicarskoj, gdje se susrela s predstavnicima hrvatske dijaspore, ali i bila izložena neugodnim novinarskim pitanjima SRF-a. Njen razgovor s novinarom SRF-a emitovan je sinoć u središnjoj informativnoj emisiji tamošnje javne televizije. Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u BiH, tj. provodi tzv. pushback te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

Na kraju svoje izjave za SRF Kolinda ističe da Hrvatska “štiti vanjsku granicu EU-a i Švajcarsku od ilegalne migracije“. Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu te da policija ne smije bez odgovarajuće procedure protjerivati ljude preko zelene granice u drugu državu.

Pored svih već poznatih gafova i skandala koje je proizvela hrvatska predsjednica, ovo je sigurno jedan od najgorih. U svojem nedoraslom pokušaju da manipulacijama obrani hrvatsku politiku prema migrantima, ona ju je razotkrila kao protuzakonitu i nasilnu.