latinica  ћирилица
10/07/2019 |  17:45 ⇒ 11/07/2019 | 08:04 | Autor: SRNA

Nedopustiva provokacija albanskog predsjednika na Јahorini

Svi koji su pratili Samit Procesa za saradnju jugoistočne Evrope na Јahorini, mogli su da vide kako je predsjednik Albanije Iljir Meta, demonstrirao zajedničku spoljnu politiku Prištine i Tirane.

I to na teritoriji Srpske, koja sprečava da BiH prizna samoproglašeno Kosovo.

Na poziv učesnicima Samita da priznaju lažnu državu, odmah su odgovorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a dan kasnije, stižu i oštre osude srpske javnosti.

Danima je Priština spinovala javnost da njeni predstavnici neće doći na "Јahorinski" samit, jer je njihov predsjednik Hašim Tači nezadovoljan tretmanom lažne države od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da zbog toga ni predstavnici Albanije neće doći.

A onda se pojavio albanski predsjednik, koji je umjesto ekonomske saradnje i ukidanja taksi, učesnicima saopštio šta bi trebalo da urade.

- Republika Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i treba se prema njoj odnositi s poštovanjem od strane susjeda - rekao je tom prilikom Meta.

Ovom izjavom albanski predsjednik je pokazao da Prištinu ne zanimaju mir i stabilnost, regionalna saradnja ni EU, već da bi vršili pritisak za priznanje samoproglašene države.

Gdje je mjesto lažnoj državi, kako treba da se ponaša i u kojem formatu nastupa - učesnicima i javnosti odmah su objasnili Milorad Dodik i Ana Brnabić.

- Ako mogu da primjetim, Priština kao da se trudi da u posljednje vrijeme ne izlazi iz centra međunarodne pažnje. Mislim da to nije dobar put, da bi trebalo da napuste tako držanje - istakao je Dodik.

- Mislim da je diplomatski pristojno da se poštujemo zato što pored domaćina za ovim stolom postoji još nekoliko država koje ne prepoznaju tzv. Republiku Kosovo - naglasila je Brnabićeva.

Koliko Priština i Tirana ne poštuju evropske i regionalne sporazume, koje su i same potpisale, primjer su i takse.

To što su takse međunarodno - pravna obaveza koju je samoproglašeno Kosovo prihvatilo u okviru CEFTE, o tome Meta, Tači, Haradinaj, ne žele da govore.

- Zamislite da mi činimo nešto slično. A o zahtjevu da Bih prvo prizna Kosovo, pa da će tek tad takse biti ukinute, mislim da ona to ne treba trošiti nikakve riječi - dodao je Dodik.

Ovakvi istupi albanskih predstavnika podgrijavaju sumnju da je na djelu "zajednička spoljna politika" i nasilno prisajedinjenje Kosova i Albanije.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM, ocjenjuje da je to bio cilj svih režima u Tirani, ali da je Metin pokušaj na Јahorini bio "pucanj u prazno" jer nije dobio podršku učesnika.

- Napravio je politički incident. Pokušao je da u potpuno pogrešnom smijeru usmjeri sastanak, što ne znači da će odustati. Nastaviće sve učestalije - precizirao je Drecun.

Diplomata Zoran Milivojević ocjenjuje da se počelo sa sprovođenjem dogovora Prištine i Tirane o jedinstvenom nastupu spoljne politike i nasilnim nametanjem kosovske državnosti.

Ipak, smatra da je najopasnija demonstracija velike Albanije koja bi mogla dovesti do destabilizacije Balkana.

- Otvorilo bi se ovim pitanje iz Versaja i  pitanje budućnosti BiH bi bilo otvoreno, bez obzira na to ko šta mislio i volio - kaže Milivojević.

Nema sumnje da bi velika Albanija otvorila pitanje promjena granica na Balkanu koje se ne bi zaustavile samo na srpsko-albanskoj strani, zaključuje Milovojević, upozorivši na opstanak, u ovim granicama, Sjeverne Makedonije, Grčke, Crne Gore.