latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:51 | Autor: SRNA

Višegrad: Usvojen nacrt rebalansa budžeta od deset miliona KM

Odbornici Skupštine opštine Višegrad usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta opštine Višegrad za 2019. godinu u iznosu od deset miliona KM i Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju opštine Višegrad od oko dva miliona KM.
Višegrad - Sjednica SO - Foto: SRNA
Višegrad - Sjednica SOFoto: SRNA

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je odluka o kreditnom zaduženju donesena radi dugova koji su nastali u prošlosti, kao i radi planiranih kapitalnih ulaganja.

- Morali smo da pronađemo sredstva za ranije dugove u iznosu od 808.000 KM i pokrijemo ih, a oko 700.000 KM od tog duga datira iz 2016. godine i ranije. Dio sredstava ćemo utrošiti u određene kapitalne projekte kao što su izgradnja novih dječijih igrališta, javna rasvjeta, sanacija glavne i sporednih ulica, te mnogi drugi projekti - naglasio je Đurević.

On je napomenuo da je za Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju potrebno dobiti odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske.

Šef kluba odbornika SNSD-a u višegradskoj skupštini opštine Darko Andrić istakao je da će većina sredstava od kreditnog zaduženja ostati u opštini Višegrad i da će se njime izmiriti obaveze prema radnicima opštine i opštinskih preduzeća.

- Sa sanaciju glavne i sporednih ulica biće potrebno izdvojiti oko 200.000 KM, za estetsko uređenje fasada biće izdvojeno oko 100.000 KM, a na ovim projektima radiće radnici iz opštine Višegrad - naveo je Andrić.

On smatra da će se kreditnim zaduženjem sustići preuzeta dugovanja od ranije, te stvoriti uslovi za ostanak ljudi na prostoru opštine Višegrad.

Andrić je naveo da je na današnjem skupštinskom zasjedanju donesena nova odluka o davanju poslovnog prostora nekadašnje robne kuće preduzeću "Koton-teks", kao i odluke o davanju opštinskih poslovnih prostora na korišćenje za oko 10 udruženja iz opštine Višegrad.

On je naglasio da opština Višegrad posebno vodi računa o mladima kroz stimulisanje nataliteta, poboljšanjem uslova u obdaništu, izgradnjom dječijih igrališta, renoviranjem škola, ulaganjem u obrazovanje, sportske i kulturne aktivnosti, kao i stipendiranjem studenata i stvaranjem mogućnosti za odrađivanje pripravničkog staža i kasnijeg zaposlenja.