latinica  ћирилица
10/07/2019 |  19:59 | Autor: SRNA

Salvini negira da je uzimao novac od investitora

Zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini negirao je danas da je primio novac za svoju stranku od ruskih investitora, nakon što su se u medijima pojavile optužbe da je jedan od njegovih bliskih saradnika imao tajne susrete u Moskvi.

- Tužio sam i ranije, učiniću to ponovo danas, sutra i prekosutra. Nikad nisam uzeo rublju, evro, dolar ili litru votke iz Rusije - naglasio je Salvini.

Internet portal Bazfid identifikovao je Salvinijevog saradnika kao Đanluku Savoinija za kojeg navodi da je njegov sastanak održan 18. oktobra ili samo šest mjeseci pred evropske izbore u maju, posljednji dokaz saradnje između Moskve i populističkih pokreta krajnje desnice u Evropi.

Prema transkriptima, razgovor je obavljen u hotelu u Moskvi i usmjeren je na mogući dogovor da ruska naftna kompanija proda oko tri tone goriva italijanskom energetskom gigantu Eni za godinu dana i u vrijednosti od oko 1,5 milijardi dolara.

Prema navodima Bazfida, sastanku su prisustvovali Savoini i još dvojica Italijana te tri neidentifikovana Rusa i razgovarali su da novac od dogovora ode u budžet stranke krajnje desnice Liga.

Savoini je za italijanske medije naveo da Liga nikad nije uzela ni centa od Rusije.

Opozicione stranke u Italiji odmah su zatražile pokretanje istrage.