latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:14 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Podgorica: Sve brutalniji pritisci kako se približava popis

Srpski nacionalni savjet saopštio je da u ambijentu današnje Crne Gore perspektiva za srpski narod ne postoji i da su mjere diskriminacije i pritiska sve brutalnije i uočljivije kako se približava popis stanovništva u Crnoj Gori, predviđen za 2021. godinu.

SNS navodi da je uskraćena podrška svim projektima koji se bave zaštitom srpskog identiteta, što se posebno odnosi na s mukom organizovane medije – Srpsku televizuju, Srpski radio, časopis "Srpske novine", portal Srpske novine i Srpsku književnu zadrugu.

- Bez simbolične i jednokratne pomoći Srbije i sredstava koja se izdvajaju za redovno finansiranje Srpskog nacionalnog savjeta, srpski mediji u Crnoj Gori već u prošloj godini bi prestali sa radom - navode u SNS-u.

Ističući da su očigledni postupci diskriminacije aktuelne vlasti prema srpskom narodu u cilju asimilacije i zatiranja srpskog identiteta u Crnoj Gori, SNS navodi da je parlamentarna većina sa poslanicima manjinskih naroda već je pustila u proceduru zakon o vjerskim slobodama kojim se predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve.

- Srbima su uskraćena sva stečena prava, ali i sva druga prava koja se Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom garantuju nacionalnim zajednicama - navodi se u saopštenju SNS-a koje potpisuje predsjednik Momčilo Vuksanović.

U saopštenju se navodi da zapošljavanje srpskog naroda u državnim institucijama koje kontroliše aktuelna vlast ne postoji.

- Već više godina nijedan građanin srpske nacionalnosti nije mogao u navedenim institucijama dobiti zaposlenje, a da se nije morao odreći sopstvenog identiteta - saopšteno je iz SNS-a.

Već duže vrijeme SNS se obraća institucijama Crne Gore i Srbije za ostvarivanje ravnopravnosti srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, a u Crnoj Gori se državne institucije prema zahtjevima SNS-a odnose po onoj narodnoj "s kadijom se tužiš, kadija ti sudi", ističu u SNS-u.