latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:35 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Dukić: Poboljšati primjenu inkluzije

Glavni razlog zbog kojeg se pristupilo izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj jeste to što je bio sporan njegov dio koji se odnosi na davanje saglasnosti za angažovanje asistenta u osnovnim školama za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju ukoliko su obezbijeđena materijalna sredstva.

Načelnica Odjeljenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić rekla je da je Ustavni sud Srpske osporio član koji se odnosi na potrebu davanja ove saglasnosti za angažovanje ovih asistenata ukoliko su obezbijeđena materijalna sredstva.

Ona je navela da se nakon toga pristupilo brisanju osporene norme, jer izaziva pravnu nesigurnost kod učenika kojima je potrebna takva podrška.

- Škola je dostupna svakome pod jednakim uslovima, a osnovno obrazovanje i vaspitanje je besplatno i obavezno - rekla je Dukićeva novinarima u Banjaluci prije javne rasprave o ovom nacrtu zakona.

Ona je navela da je cilj poboljšati primjenu inkluzije i efikasnost vaspitno-obrazovnog procesa, odnosno refleksivnu praksu.

- Uočili smo i da imamo 34 osnovne centralne škole sa manjim brojem odjeljenja od 14, koliko je zakonom predviđeno da bi škola zadržala status, zbog čega smo olabavili normu, a sve te škole će biti razmatrane - dodala je Dukićeva.

Prema njenim riječima, u zakonu su precizirani i uslovi osnivanja privatne škole.

Ona je podsjetila da je zakonom predviđeno i da, kako bi djeca bila bezbjednija, proslava male mature bude organizovana u prostorijama škole ili u kulturnim i sportskim ustanovama u lokalnim zajednicama, a ne u ugostitljskim objektima kao do sada.

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" u Banjaluci Darija Mićić rekla je da je za ovu obrazovnu ustanovu, koja će u idućoj školskoj godini imati 1.800 učenika u 71 odjeljenju, najvažniji dio izmjena zakona koji se odnosi na inkluziju.

Mićićeva je navela da ova škola ima 12 asistenata koji rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju i veoma je bitno da i dalje budu tu da bi djeca ravnopravno učestvovala u procesu osnovnog obrazovanja.

Јavne rasprave, u kojima učestvuju direktori, pedagozi i sekretari, u narednom periodu biće održane i u Derventi, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini.