latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Mostar: Sastanak sa predstavnicima "Aluminija" u centrali HDZ-a BiH

U centrali HDZ-a BiH u Mostaru u toku je sastanak delegacije ove stranke sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata preduzeća "Aluminij" u kojem je pokrenuta procedura gašenja proizvodnje.

Prethodno je stotine Mostaraca i radnika preduzeća "Aluminij" pred centralom HDZ-a BiH dočekalo predsjednika te stranke Dragana Čovića, uz povike "Lopove, lopove!" i "Izdaja, izdaja", a čuli se i uzvici "U boj, u boj za narod svoj!" i "Nećeš više nikada dobiti izbore".

U zgradi "Aluminija" potom je održan sastanak Uprave "Aluminija" i Čovića, na koji nisu željeli doći predstavnici Sindikata, koji su tražili razgovor u centrali HDZ-a.

Na kraju se Čović vratio u centralu stranke, ali situacija ispred zgrade HDZ-a je bila usijana, a jake policijske snage blokirale su ulaz u zgradu.

Čović se jedva automobilom, pri povratku iz "Aluminija", probio do zgrade HDZ-a.

Direktor "Aluminija" Dražen Pandža ranije je došao među radnike, ali nije želio da komentariše ništa.

Već treći dan radnici "Aluminija" okupljaju se pred centralom HDZ BiH.

Radnici "Aluminija" trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a nakon toga biće pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, rečeno je u sindikatu radnika ovog preduzeća.

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima Luka Ploče.

Radnici tvrde da je za "Aluminij" direktno vezano oko 6.000 ljudi kroz forme koje posluju sa mostarskim gigantom.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto.

Ukupna dugovanja ove kompanije iznose oko 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.