latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:10 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Broćeta: Srbi dovedeni na rub egzistencije

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je Srni da je srpsko stanovništvo u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu dovedeno na rub egzistencije i dodao da Srbi povratnici od Federacije i Livanjskog kantona pomoć dobijaju na kašikicu.

Broćeta je istakao da opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo nisu dobile nijednu marku iz budžeta Federacije u okviru raspodjele pomoći nižim nivoima vlasti, kantonima i opštinama, ocjenjujući da to jasno pokazuje kolika je nebriga FBiH prema opštinama u kojima živi srpsko povratničko stanovništvo.

Broćeta je rekao da da Srbi povratnici teško žive, a da su se vlasti u Federaciji i ovog puta oglušile, uprkos brojnim apelima za pomoć.

On je upozorio da zbog nebrige FBiH srpsko stanovništvo razmišljanje šta dalje, jer se pomoć dobija na kašikicu.

- Dovedeni smo u situaciju da razmišljanje šta i kuda dalje i da li uopšte možemo opstati i ostati na ovim prostorima uprkos našoj velikoj želji da opstanemo na vjekovnim ognjištima - naglasio je Broćeta.

Prema njegovim riječima, Srbi povratnici jedinu pomoć dobijaju od Republike Srpske i Srbije i, ukoliko se ta pomoć ne pojača i ne nastavi u budućnosti, povratnici će biti prepušteni sami sebi da preživljavaju u jako teškim uslovima.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da, kao načelnik najveće povratničke opštine u FBiH, izražava ogromno nezadovoljstvo kada je riječ o raspodjeli pomoći iz federalnog budžeta.

Ona je navela da je opština Drvar u posljednjem periodu jedinu pomoć od Livanjskog kantona dobila putem odluke o raspodjeli novčanih sredstava zbog štete nastale usljed elementarnih nepogoda, te dodala da ni tom odlukom opštinske vlasti nisu zadovoljne.

- Iz Federacije smo teškim mukama dobili potpisanu saglasnost za sanaciju Titove pećine, što jasno govori u kakvom su položaju povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvom - istakla je Runićeva.

Službene novine FBiH objavile su 5. jula odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta FBiH za 2019. godinu gradovima i opštinama u iznosu od 1.200.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći, te finansiranje projekata od značaja za razvoj gradova i opština.

Prema drugoj objavljenoj odluci, kantonima je kao finansijska pomoć dodijeljeno 4.800.000 KM.

Međutim, u toj raspodjeli novčane pomoći nisu se našle povratničke opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo sa većinskim srpskim stanovništvom.