latinica  ћирилица
11/07/2019 |  21:56 ⇒ 22:35 | Autor: B92

Uskoro film o rivalstvu Tesle, Edisona i Vestinghausa (VIDEO)

Film "The Current War" (čiji se naslov može prevesti kao "Rat struja") govori o "ratu" Tomasa Edisona, koga igra Benedikt Kamberbač, i DŽordža Vestinghausa, u tumačenju Majkla Šenona, u kome će pobjednik biti onaj čiji će sistem elektirčne struje pokretati savremeni svijet.
Film o Tesli - Foto: Screenshot/YouTube
Film o TesliFoto: Screenshot/YouTube

Treći "igrač" u cijeloj priči je Nikola Tesla, čiji lik je povjeren engleskom glumcu Nikolasu Houltu.

Ovaj film je premijerno prikazan još u jesen 2017. godine na filmskom festivalu u Torontu, ali se zbog afere i optužbi protiv Harvija Vajnstina čija je kompanija producirala ovaj film, "Rat struja" našao "na ledu", što je trajalo dvije godine.

Vajnstina je, inače, poznat i kao čovjek koji je volio da utiče na montažu filmova koje je producirala njegova kompanija, zbog čega verzijom filma koja je 2017. prikazana u Torontu nije bio zadovoljan ni reditelj Alfonso Gomez-Rehon. Čak je izjavio da se zbog toga "osjećao kao idiot".

Početkom ove godine, međutim, u pomoć je stigla kompanija 101 Studios, koja je za tri miliona dolara otkupila sve prava na film.

Za činjnicu da film nije imao skoro nikakav publicitet i da je malo ko čuo za njega, najvjerovatnije su odgovorne prilično slabe ocjene koje je dobio na TIFF-u.

Ali sada je Gomez-Rehon dobio novu šansu, pa je "traku" vratio na sto za montažu. Reditelj je filmu dodao pet scena, istovremeno skrativši prvobitnu dužinu za 10 minuta.

A pošto film više nema nikave veze sa Vajnstinom, timu se priključio novi, dobro poznati, igrač - Martin Skorseze, pod čijim patronatom je Gomez-Rehon kompletirao novu verziju filma.

"Rat struja  krajem jula stiže u britanske bioskope, na jesen u američke, a očekivati je da će se negdje između dvije premijere pojaviti i pred ovdašnjom publikom.