latinica  ћирилица
12/07/2019 |  08:08 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

Sjećanje na ubijene Srbe na Zalazju

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice na Zalazju, kod Srebrenice, danas će biti obilježeno 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koje su ubile muslimanske snage u tom i srebreničkom selu Sase, kao i bratunačikim Biljača i Zagoni.
Srebrenica -  služenje parastosa kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje - Foto: SRNA
Srebrenica - služenje parastosa kod spomenika i kosturnice u selu ZalazjeFoto: SRNA

Osim 69 ubijenih, tog tragičnog Petrovdan 1992. godine, nestala su i 22 Srbina od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Tijela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci tih deset stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima, počeće Svetom liturgijom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega će članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i brojne delegacije posjetiti mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša ubijenih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju potom će biti služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne Memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije Petrovdanski dani, koja se organizuje u znak sjećanja na ubijene Srbe.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Organizator pomena je Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim danima u lokalnim ustanovama i preduzećima 11. i 12. jul kada se održavaju komemorativni skupovi povodom stradanja Bošnjaka i Srba.