latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:58 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Košarac: Incko je megafon bošnjačke politike

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji podržava isključivo bošnjačke političke interese, napusti BiH i ostavi je da se razvija u duhu demokratije i tolerancije.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Komentarišući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Košarac je rekao da je to samo jedna u nizu potvrda da je Incko "megafon bošnjačke politike".

Napominjući da je potrebno da se na univerzalan način raspravlja o svim pitanjima u BiH, Košarac je istakao da je vidljiv jednostran pristup visokog predstavnika svim problemima u BiH i da je uvijek orijentisan u interesu Bošnjaka.

- Incko je na strani bošnjačke političke elite i njihovih nacionalnih interesa, iako bi visoki predstavnici i predstavnici međunarodne zajednice trebalo da imaju jednak pristup svim, pa i nacionalnim pitanjima tri konstitutivna naroda - smatra on.

Košarac je rekao da Incko ne treba da uslovljava ko će imati kakve političke stavove o nekim događajima u ratnom periodu, već da širi potrebu za mirnim, tolerantnim i demokratskim razvojem BiH.

- Incko ne smije da se svrstava samo na jednu stranu - stranu Bošnjaka, koji kada god zapadnu u bilo kakvu političku utakmicu imaju za partnera visokog predstavnika, umjesto da partnerstvo razvijaju sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda - rekao je Košarac.

Primjetno je, kaže on, da visoki predstavnik ne dolazi na obilježavanje stradanja srpskog naroda koji će uvijek u miru i dostojanstvu obilježavati stradanja svojih sunarodnika.

- Naš stav je vrlo jasan i od njega nećemo odustati – ratni zločin počinjen je i nad srpskim narodom. Bila je to politika Alije Izetbegovića, te političkog i vojnog vrha takozvane republike BiH koja je bazirala svoj politički imerativ da BiH bude isključivo muslimanska zemlja - podsjetio je Košarac.

On je napomenuo da niko ne negira da su Bošnjaci stradali u prethodnom ratu i da svi koji su činili ratne zločine moraju za to i odgovarati, ali da takav pristup ne postoji kod bošnjačke političke elite, ni kod visokog predstavnika kada je u pitanju stradanje srpskog naroda.

- Ovakve izjave visokog predstavnika ne doprinose razvoju dobrih odnosa, niti jednom demokratskom, razvijenom odnosu u BiH. Ne doprinose ni tome da se složimo da su stradala sva tri naroda, jer je činjenica da su svi stradali i da za ratne zločine treba da odgovaraju svi, bez obzira kako se ko zove - rekao je Košarac.

On je rekao da se nastavlja uplitanje dijela međunarodne zajednice i visokog predstavnika u percepciju dešavanja u ratnom periodu u BiH, "kao i podrška Haškom tribunalu i Sudu BiH koji dijeli selektivnu pravdu, umjesto da na univerzalan način procesuiraju ratne zločine u BiH".

- Očigledno je da visoki predstavnik daje podršku samo bošnjačkim interesima i to potvrđuje naš stav da je neophodno da napusti BiH, koja ne može napredovati sve dok su visoki predstavnici samo u funkciji jednog naroda - dodao je Košarac.

Komentarišući jučerašnju tvrdnju visokog predstavnika da će naredne godine BiH sigurno dobiti zakon o negiranju genocida, Košarac je rekao da visoki predstavnik širi nebuloze i iznosi paušalne političke stavove u BiH, čime pokazuje da je nekredibilan.

- Visoki predstavnik ima mogućnost da nametne zakon, jer ima bonska ovlaštenja, ali zakoni koji su nametali visoki predstavnici nisu imali pozitivne efekte. Osim toga, nametnute zakone neophodno je verifikovati u parlamentu BiH. Mi smo za univerzalan pristup procesuiranja ratnih zločina, ali nećemo nikada dati verifikaciju falsifikatima koji promoviše bošnjačka komponenta i visoki predstavnik - poručio je Košarac.

On je napomenuo da Republika Srpska ulaže svoje kapacitete kako bi se definisala konačna istina o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995.godine, zbog čega je i formirala Komisiju za Srebrenicu.

- Svjedoci smo različitih oblika falsifikata o događajima u Srebrenici, a istinu osporavaju određene strukture okupljene oko visokog predstavnika - ocijenio je Košarac.

Iz OHR-a su naveli da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo, kada se "za to stvore uslovi, odnosno kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH".

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.

- Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju - dodaje se u odgovoru iz OHR-a.

Povezane vijesti: 

Vrijeme je da OHR ode i da se prekine selektivna pravda