latinica  ћирилица
12/07/2019 |  12:47 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Doboj: Obilježeno 27 godina od petrovdanske bitke

U dobojskom naselju Vila danas je, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja, obilježeno 27 godina od petrovdanske bitke za odbranu grada, kada su tokom prvog dana poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, više od 76 je ranjeno, a zbog granatiranja grada i civilnih žrtava još niko nije odgovarao.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda.

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić rekao je da se grad Doboj 1992. godine branio od neprijatelja koji je po običaju izvršio napad tokom vjerskog praznika, a počeo je granatiranjem grada.

Tubić kaže da su među zaostalim poginulim neprijateljskim vojnicima bili i plaćenici iz drugih zemalja koje su prepoznali po dokumentima i oznakama na uniformama, ali i pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, te regularnih snaga hrvatskog Riječkog korpusa.

Tadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović rekao je da su u podne jake muslimansko-hrvatske snage, regularna vojska Hrvatske i strani plaćenici, od kojih su neki bili iz Engleske, napali Doboj iz pet pravaca u pet talasa s ciljem da ga, potpomognute neprijateljskim snagama koje su bile u Јohovcu, okruže i zauzmu.

- Napad je bio veoma žestok - artiljerijski i pješadijski. Prema procjeni, neprijatelj je imao namjeru da savlada odbranu zauzimajući dominantne kote i produže prema Prisadama, te da okruže grad, presijeku komunikaciju sa Banjalukom, kako bi se spojili sa snagama koji su od Broda i Dervente već stigle u Kotorsko i Јohovac - naveo je Živanović.

On je podsjetio da je Doboj branio jedan ojačani bataljon, dok su ga, prema raspoloživim podacima, napale dvije neprijateljske brigade i dva odreda.

Živanović je naveo da su nakon pregrupisavanja, branioci oko 17.00 časova stabilizovali linije odbrane, a da se posljednji udarni talas neprijatelja dogodio poslije ponoći kada su namjeravali da izvuku svoje poginule i ranjene.

Pripadnik tadašnje specijalne brigade policije Radenko Nikolić kaže da je napad neprijatelja bio dobro pripremljen, jer su artiljerijom granatirani već obilježeni ciljevi u gradu, uključujući i civilne.

Nikolić je negirao da su branioci koristili živi štit, za šta je optužen vrh odbrane Doboja.

- Nismo koristili živi štit. Nego je neprijatelj sa druge strane koristio živi štit. Mi smo bili prisiljeni da ih pustimo da uđu u rejon Trudbenika i Razvitka kako ne bi pucali na njih. Mi smo pucali na one koji su imali pušku, a nikad na civile - rekao je Nikolić.

On je istakao da je grad odbranjen, nažalost, sa velikim žrtvama.

Tada najmlađi borac odbrane Nenad Bukvić /17/ podsjetio je da je tokom granatiranja stradao veliki broj civila, a da je neprijatelj u prvom jurišu uspio da prodre u predgrađe Doboja.

Bukvić je izrazio nezadovoljstvo što do danas niko nije odgovarao za stradanja civila i počinjene zločine nad Srbima.

Sveštenik Nikola Panić ukazao je da se obilježavanjem današnjeg datuma od zaborava čuvaju žrtve onih koji su stradali za odbranu ognjišta, bližnjih i Republike Srpske.

Vijence na mjestu izgradnje spomen-obilježja u pomen na petrovdansku bitku položile su delegacije boračke organizacije Doboja i Stanara, predstavnici Udruženja "Veterani Republike Srpske", Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju, Udruženja amputiraca, dobojske Gradske uprave i lokalnih političkih partija.