latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:19 ⇒ 13:44 | Autor: Index.hr

Zašto je turistička sezona u Hrvatskoj istivremeno i rekordna i katastrofalna

Hrvatski miinitar turizma Gari Kapeli prije nekoliko dana predstavio je turističke rezultate za prvih pola godine prema kojima je turizam u Hrvatskoj u porastu, iako cijeli turistički sektor tvrdi da je pravo stanje na terenu lošije nego lani te da su slabije popunjeni i privatni apartmani i kampovi.
More (ilustracija) -
More (ilustracija)

Indeksu su isto potvrdile i brojne turističke zajednice s otoka poput Korčule, Brača, Visa i Paga, koje navode da su ove godine ostvarili pad noćenja u odnosu na lani.

Buking pada, a noćenja je više nego lani

Hrvatsko udruženje turizma provelo je anketu među 15 vodećih turističkih kompanija, a rezultati su pokazali da je buking u nekim mjestima pao i do 20 odsto, no da je u prosjeku pad od 3 do 7 pdsto.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori, u razgovoru za Indeks rekao je da već duže naglašava da je razdoblje velike potražnje za Hrvatskom iza nas, odnosno da je prošlo, a Hrvatska se sad nalazi u borbi za svakog gosta. Kaže da se s najvećim problemima suočavaju upravo vlasnici apartmana jer bouing ne ide dobro kao posljednjih par godina.

Isto tvrdi i predsjednik sindikata turizma Eduard Andrić koji je rekao da mu se privatni iznajmljivači žale da buking ide puno lošije nego lani.

Kako sezona može biti rekorda i katastrofalna u isto vrijeme? Odgovor se krije u rastu broja apartmana

Stoga se nameće pitanje kako je moguće da je istovremeno turistička godina i rekordna (jer je više turista nego prošle, dotad rekordne godine) a u isto vrijeme katastrofalna zbog nezanemarivog pada o kojem govore privatni iznajmljivači?

Istina je da mnoga mjesta na Јadranu, a koje Ministarstvo turizma nije navelo u svojoj tablici, ni u podacima, ove godine imaju manje turista te da je istovremeno rapidno porastao broj kreveta kako u oprivatnom smještaju tako i u hotelima.

Neki kampovi ostvarili pad preko 15 posto u odnosu na lani.

I dok se privatni iznajmljivači diljem Јadrana žale na slabiju popunjenost, Ministarstvo je predstavilo podatke za 10 najposjećenijih gradova u Hrvatskoj, među kojima je i Zagreb, koji se nalazi na 3. mjestu po broju ostvarenih noćenja u prvoj polovini ove godine. Sva ta mjesta bilježe porast osim Malog Lošinja i Medulina koji su ostvarili pad u broju noćenja.

Tablica, kao što smo naveli, ne uključuje ostale turističke destinacije poput mjesta na otocima, a koja su osjetila značajan pad u broju noćenja.

Za tri godine broj kreveta povećan za 16,2 odsto

Pohvalio se i direktor HTZ-a Kvećantjan Staničić koji je rekao kako je "sveukupni turistički rast ostvaren tokom prvih šest mjeseci ove godine rezultat ciljanih aktivnosti u promociji zemlje kao atraktivne cjelogodišnje destinacije".

Podaci Ministarstva pokazuju da je u posljednje tri godine u Hrvatskoj broj novih komercijalnih turističkih kreveta povećan za 165.000, što je povećanje od 16,2 odsto. Rast se prvenstveno odnosi na privatni smještaj (+127.609 kreveta) te kampove (+26.450 kreveta).

Hotelijeri i ugostitelji vladi: Hitno snizite PDV

Ministar turizma, na pitanje je li sezona katastrofalna, osvrnuo se upravo na povećanje broja kreveta i rekao da taj porast nije normalan i da je to stvar lokalne samouprave koja donosi urbanističke planove te da se mora gledati cjelokupna turistička sezona.

Turistički sektor predvođen hotelijerima i ugostiteljima apeluje na Vadu da u što kraćem roku snizi PDV kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Veljko Ostojić, predsjednik HUT-a, rekao je da je veliki problem što Hrvatska ima najveći PDV na hotelski smještaj (13 odsto) i ugostiteljske usluge (25 odsto) u evropskim mediteranskim državama.

Brojne evropske države zato smanjuju stope PDV-a na hotelski smještaj i ugostiteljske usluge kako bi bile konkurentnije i razvijale svoj turistički sektor. Posljednji primjeri su, navodi Ostojić, Austrija, Mađarska i Grčka, a prve analize govore o pozitivnim ekonomskim rezultatima sniženih poreznih stopa.

Apartmanski smještaj u Hrvatskoj

Turistički radnici i zvaničnici tvrde da upravo oni privatni iznajmljivači i hotelijeri koji su investirali u svoje apartmane i hotele imaju daleko više gostiju, od onih koji nisu ulagali u svoje objekte.

Mnogi Hrvatsku percipiraju kao skupu destinaciju s lošom ponudom. Uz to, svi oni upozoravaju da je nakon povratka Grčke i Turske na tržište došlo vrijeme borbe za svakog gosta i da se mora znati prilagoditi tržištu, kako cjenama tako i ponudom.

Istovremeno dobro znamo kakve cijene i ponudu Hrvatska u većini mjesta nudi, te je mnogi s razlogom percipiraju kao skupu destinaciju s lošom ponudom.

Tako na Јadranu, što se gastronomske ponude tiče, i dalje prevladavaju pržene lignje, ćevapi i pice. S druge strane, još je previše apartmana koji izgledaju kao iz 80-ih godina, jer se brojni iznajmljivači nisu potrudili da svih ovih godina nabave novi namještaj i urede apartmane, a cijene su nabili pa se sad čude što gosti radije odlaze u Tursku i Grčku.