latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:51 ⇒ 13:53 | Autor: Blic

Pogledajte nove cijene putarine u Srbiji

Zakonom o izmjeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je Skupština Srbije usvojila 8. jula i koji je objavljen u najnovijem broju Službenog glasnika, cijena putarine u Srbiji povećava se za 12 odsto. Novi zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, što u ovom slučaju znači od 16. jula, a u Putevima Srbije očekuju da novi cjenovnik počne da se primjenjuje krajem ovog mjeseca.
Putevi Srbije (Foto:N.Mihajlović/RAS Srbija) -
Putevi Srbije (Foto:N.Mihajlović/RAS Srbija)

Naime, izmjene zakona omogućavaju Putevima Srbije da predlože novi cjenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje. Tek nakon odluke vlade i osmog dana od njene objave u Službenom glasniku počeće da se primjenjuju više cijene, koje će za sve dionice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura, objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Vlada Srbije navodi da je cijenu putarina povećala kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i djelimično postigne usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbijedi realne troškove održavanja i razvoja putne mreže.

Putarina od Beograda do Novog Sada sada će koštati 235 dinara umjesto dosadašnjih 210. Za dionicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umjesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umjesto trenutnih 800.

Oni koji kreću na ljetovanje u Grčku moraće za dionicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara, umjesto 880, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje auto-puta do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupjeti na 1.108 dinara.

Novi cjenovnik putarina za automobile kroz Srbiju i cjenovnik za vozače kamiona.

Prema novom cenovniku, naknada za putarinu iznosiće 4,0728 dinara po kilometru za I kategoriju vozila (automobili i kombi do 3,5 tone), odnosno 2,0364 dinara po kilometru za I-A kategoriju (motocikli). Motorna vozila sa prikolicom do 3,5 tone (II kategorija) plaćaće 6,1091 dinara po kilometru, a kamioni 12,2183 dinara, odnosno 24,4366 dinara po kilometru, u zavisnosti od toga da li pripadaju III ili IV kategoriji.