latinica  ћирилица
12/07/2019 |  14:00 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Petričević posjetio preduzeće "Elvako MetPro" iz Bijeljine

Intenzivirane su aktivnosti kako bi se ubrzala procedura ulaska Srbije kao strateškog partnera u Kompaniji "Orao" iz Bijeljine, a vode se i pregovori sa ruskom kompanijom "Roštek" čime bi se obezbijedilo dugoročno poslovanje ove fabrike istaknuto je nakon posjete ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića ovoj fabrici. Posjetio je i preduzeće "Elvako Met Pro", a sa gradonačelnikom Mićom Mićićem razgovorao je o dovođenju stranih ulagača.

U Vladi Srpske do početka septembra očekuju odgovor od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o ulasku Srbije kao strateškog partnera u kompaniji "Orao".

- To pismo je otišlo i očekujemo brzo odgovor od predsjednika Srbije, a u pregovorima smo sa ruskom kompanijom "Roštek" tako da ćemo imati jedan sastanak sa njima krajem avgusta u Banjaluci vezano i za "Orao" i ostalu namjensku industriju - rekao je ministar Petričević.

Od velike važnosti je rješavanje statusa "Orla" koji zapošljava 406 radnika kako bi se obezbijedilo dugoročno poslovanje ove kompanije.

- Namjenska industrija je posebna oblast. Pod krovom "Orla" se nalaze specifilni kapaciteti. Veliki broj ljudi koji rade ovdje je sa prostora sarajevsko-romanijske došao kojima se mora obezbijeditgi budućnost i posao - izjavila je direktorica Kompanije "Orao" Biljana Marković.

Ministar Petričević je posjetio i preduzeće “Elvako MetPro" koje proizvodi višenamjenske kontejnere. Takođe, rade i na modelu aviona za njemačkog kupca koji će se koristiti za trening vatrogasaca, a koji se nalazi u fazi sertifikacije.

Prema riječima direktora kompanije "Elvako MetPro" Zorana Ristića, svaka pomoć u tom poslu im je dobrodošla, a gorući problem o kojem su razgovarali sa ministrom Petričevićem bio je u vezi sa odlaskom radnika u Njemačku na sklapanje aviona koji se odavde šalje u dijelovima, u čemu su imali prepreka i kratke rokove da to riješe.

Bijeljina predstavlja dobar primjer kako su uređene industrijske zone rekao je ministar Petričević nakon razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem.

Bijeljina ima prerađivačke kapacitete interesantne za strane ulagače a interes za ulaganja u industriju mesa i konditorskih proizvoda pokazali su ulagači iz Srbije.