latinica  ћирилица
12/07/2019 |  14:03 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Na današnji dan ustaše osnovale dječiji logor u Јastrebarskom

Na današnji dan 1942. u Јastrebarskom je osnovan ustaški logor za djecu.
Djeca u logoru u Јastrebarskom (antifasisticki-vjesnik.org) -
Djeca u logoru u Јastrebarskom (antifasisticki-vjesnik.org)

Dječji logor u Јastrebarskom bio je smješten na četiri lokacije i to kod samostana gdje je bilo oko 400 djece, dvorcu nekadašnjeg grofa Erdedija gdje je bilo 200 djece, zgradi ekonomije gdje je bilo 280 devojčica i selu Rijeka gdje je bilo locirano oko 1.500 mališana.

Djeca su u Јastrebarsko dovođena iz logora Stara Gradiška gdje su završavala poslije ustaških ofanziva na Kozari i Potkozarju.

Prvih 650 djece logoraša u Zagreb je stiglo iz Stare Gradiške. Na putu je umrlo 17 djece, a u Zagrebu još 30, dok je 37 najteže oboljele djece smješteno u bolnicu, ali su i ona umrla.

Prema ranijim svjedočenjima preživjelih, svirepost nad djecom počela je još u Okučanima gdje su po nesnosnoj vrućini trpani u vagone u kojima su čitav dan putovali do Zagreba, bez vode i mogućnosti da vrše nuždu van njih, što je prouzrokovalo smrt dosta djece.

Takođe, po dolasku u Zagreb ošišani su i obučeni u ustaške uniforme. Spavali su u barakama na slami i vrlo brzo je nastupila dizenterija koja je pokosila mnogo mališana.

U iduća dva dana u logor je dovedeno još djece, da bi krajem jula 1942. u Јasku stiglo još 850 djece iz logora Јablanac, a 5. avgusta još 800 djece iz logora Mlaka.

Ova dva logora nalazila su se u srpskim selima Mlaka i Јablanac između Stare Gradiške i Јasenovca.

U logor u Јastrebarskom 14. avgusta posljednji su dovedeni dječaci iz logora Gornja Rijeka. Odlučeno je da oko polovina djece bude smještena u barake u obližnjem selu Rijeke. U oba logora bilo je oko 3.330 djece, od kojih je od jula do zatvaranja logora u oktobru 1942. umrlo 768.

Logor u Јastrebarskom je bio za djecu od šest mjeseci do 14 godina. Uslovi u kojima su djeca boravila bili su katastrofalni. Prema svjedočenjima preživjelih, logorom su upravljale časne sestre, a mnoge od njih izdvajale su se po okrutnosti.

Prema svjedočenjima, časne sestre su maltretirale i tukle djecu. Smrtnost je bila velika pa je svakodnevno dolazio mjesni grobar i dječja tijela pokopavao na livadi.

Logor su partizani oslobodili 26. avgusta 1942. godine.