latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:15 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Marku Čoliću četiri godine, udruženja novinara traže otkrivanje nalogodavaca

Marko Čolić osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića. U kaznu mu se uručanava i vrijeme koje je proveo u pritvoru od septembra prošle godine. Sud je posebnom odlukom produžio pritvor Čoliću. Odbrana je najavila žalbu i na presudu i na odluku o produženju pritvora koju je sud donio, kako tvrde, pod pritiskom medija.

Prvostepena presuda sudski je epilog pokušaja ubistva novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića. Marko Čolić i Nedeljko Dukić, koji je u bjekstvu od prošle godine, brutalno su ga pretukli metalnim palica u banjalučkom naselju Obilićevo. Odbrana, nezadovoljna presudom, najavljuje žalbe. Smatraju da je sud napravio presedan, jer je kao razlog za produženje pritvora naveo i veliki interes medija.

- To samo ukazuje da se dobro zapitamo da li je ovo suđenje bilo na osnovu medija ili na osnovu dokaza koji se nalaze u spisu -upitao je advokat Marka Čolića Gordan Јovišević.

Izricanje presude pratio je veliki broj medija bez prisustva oštećenog Kovačevića. Predstavnici novinarske zajednice Republike Srspke smatraju da pod hitno moraju biti otkriveni motivi i nalogodavci pokušaja ubistva Kovačevića. Takođe, obrazloženje „posebnih pritvorskih razloga“ nazivaju svojevrsnim pritiskom na rad medija.

Udruženje novinara Republike Srpske smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, ističe da je medijski pritisak, ako ga je uopšte i bilo, u interesu javnosti. U ovom slučaju, smatra ona, je potpuno legitiman i u skladu s demokratskim tekovinama i minimumom prava na slobodu izražavanja i mišljenja.

Rok žalbe na rješenje o produženju pritvora je tri dana, a na presudu 15 dana.

Podsjećamo, MUP-u je u prošloj godini prijavljeno pet slučajeva napada na novinare.