latinica  ћирилица
12/07/2019 |  21:01 | Autor: SRNA

Hrvatska Vlada najavila konsultacije sa upravom "Aluminija"

Hrvatska Vlada, kao manjinski dioničar mostarskog "Aluminija", najavila je konsultacije s Upravom te fabrike i Vladom Federacijom BiH kako bi se razmotrila moguća rješenja, nakon prekida isporuke električne energije i zaustavljanja proizvodnje.
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv) -
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv)

Vlada Hrvatske smatra da se tržišno i ekonomski opravdana i konkurentna proizvodnja u "Aluminiju" može ostvariti "uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, što pretpostavlja podršku Vlade FBiH".

U saopštenju Vlada Hrvatske izražava žaljenje što je došlo do ovakvog razvoja događaja "u jednom od strateških privrednih subjekata za hrvatski narod u FBiH, ali i za privredni razvoj cijele BiH", prenijeli su hrvatski mediji.

Vlada podsjeća da Hrvatska ima u vlasništvu 12 odsto dionica "Aluminija", te dodaje da je posredstvom svog predstavnika u Nadzornom odboru "Aluminija" primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade FBiH i Uprave "Aluminija" s potencijalnim strateškim partnerima.

Proizvodnja u "Aluminiju" prekinuta je u noći između 9. i 10. jula, kada je četiri minute poslije ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije.