latinica  ћирилица
12/07/2019 |  22:35 | Autor: BETA

Grčka priznala Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsjednika Venecuele

Nova konzervativna vlada Grčke odlučila je danas, pet dana poslije izbora, da prizna predsjednika demokratski izabrane Narodne skupštine, Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsjednika Venecuele.
Huan Gvaido - Foto: AFP
Huan GvaidoFoto: AFP

- Grčka vlada snažno podržava napore EU da bi se osiguralo mirno i demokratsko političko rješenje pregovorima na dobrobit venecuelanskog naroda - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Novi ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias koji je preuzeo dužnost u utorak, dolazi iz nove desničarske većine, iz vladajuće stranke Nova demokratija koja je pobijedila na opštim izborima u nedjelju sa skoro 40 odsto glasova.

Ukupno 21 zemlja Evropske unije je do sada priznala da je predsjednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido samoproglašeni privremeni “predsjednik Republike“. Grčka je u vrijeme Aleksisa Ciprasa koji je vlast izgubio na nedjeljnim izborima, bila među posljednjim pristalicama formalnog predsjednika Venecuele, Nikolasa Madura.

Bivši premijer Cipras insistirao je marta, tokom sastanka s bivšim liderom socijalista iz Bolivije Evom Moralesom u Atini na potrebi “da se napravi raspored za sprovođenje (uskoro) slobodnih i demokratskih izbora“ u Venecueli.

Za sada nema nikakvih izgleda za predsjedničke izbore u Venecueli. Venecuelanska opozicija grupisana oko Huana Gvaida i vlada Nikolasa Madura trebalo bi da nastave pregovore ove sedmice na karipskom ostrvu Barbados tokom trećeg kruga razgovora koji je počeo u maju u Oslu da bi Venecuela pokušala da izađe iz političke krize.