latinica  ћирилица
13/07/2019 |  09:40 | Autor: SRNA

Brisel saglasan sa sankcijama zbog bušenja oko Kipra

Članice EU saglasile su se sa sankcijama koje bi Brisel trebalo da uvede Turskoj zbog ilegalnog bušenja u potrazi za naftom i gasom u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni kod obala Kipra.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Grčki portal Ekatimerini je objavio da je kiparska delegacija poslije konsultacija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini uspjela da izmijeni tekst konačnog saopštenja o Turskoj i da su dodate sugestije o mjerama protiv Ankare.

Do kraja prošle sedmice u nacrtu teksta bilo je navedeno da Evropski savjet poziva Evropsku komisiju i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost da nastave da rade na mogućim restriktivnim mjerama protiv Turske ako nastave aktivnosti u vezi sa ilegalnim bušenjem čime je otvorena mogućnost uvođenja sankcija.

U konačnom i izmijenjenom tekstu je istaknuto da će Evropski savjet razmotriti mogućnosti, ukoliko Turska nastavi aktivnosti.

Članice EU su donijele odluku o suspenziji pregovora sa Turskom o sveobuhvatnom sporazumu za vazdušni saobraćaj, ograničenju u pretpristupnoj pomoći i okončanju finansiranja iz Evropske investicione banke.

Prije konačnog odobrenja teksta o sankcijama, o tome će biti riječi na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak, 15. jula.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je mjere EU i poručio da su uzaludne.

Otkriće velikih rezervi gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora izazvalo je spor između Kipra i Turske. Ankara je prošlog mjeseca saopštila da je poslala drugi brod u potragu za nafotm i gasom u tom regionu.