latinica  ћирилица
13/07/2019 |  11:57 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Neformiranje Savjeta ministara utiče i na ekonomsku poziciju Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da se neformiranje Savjeta ministara odražava na ekonomsku poziciju Srpske, ali da se ne može govoriti o ekonomskom kolapsu.

Višković je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je Republika Srpska "preživjela i mnogo gore stvari od neispunjavanja uslova Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH".

- Bio bih sretan da se danas formira i Vlada Federacije BiH i Savjet ministara kako bi mogli razgovarati o nekim značajnim projektima bitnim za sve građane ove zemlje. Ovdje trpe građani oba entiteta - rekao je Višković.

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija iz FBiH da Republika Srpska navodno "vapi" za novcem od Elektroprenosa, ističući da mu je jedini interes u ovoj priči da se poveća pouzdanost snabdijevanja električnom energijom.

- To je naš novac i potrebne su nam investicije da bi energetski potencijali ove zemlje bili stabilniji - rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da je u Višegradu prije nekoliko dana izgorio trafo od 400 kilovolti, pa se sada struja proizvedena u Višegradu šalje u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori na 110 kilovolti i vrati natrag u Višegrad.

- To znači po 250 kilometara u oba pravca, zbog čega je pouzdanost snabdijevanjem električnom energijom tog kraja vrlo upitna, posebno kada se uzmu u obzir vremenske nepogode - upozorio je Višković.

On kaže da mu se čini da to nikome u BiH nije važno, te da predstavnici Republike Srpske čine sve što mogu u Elektroprenosu kako bi to pitanje došlo u fokus.

- Poznato je da blokada u Elektoprenosu postoji samo zbog izbora direktora i da je takva situcija jer ne mogu da se dogovore Bošnjaci i Hrvati. To pitanje potenciram na svakom sastanku sa ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice - rekao je Višković.

Povezane vijesti:

Recesija pred vratima?