latinica  ћирилица
13/07/2019 |  14:13 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Gerel: Festival "Kustendorf klasik" sjajna stvar

Јedan od najboljih svjetskih baritona Vasilije Gerel ocijenio je sjajnim ovogodišnji festival "Kustondorf klasik" koji je održan na Mećavniku.
Vasilij Gerel (foto:rs.sputniknews.com) -
Vasilij Gerel (foto:rs.sputniknews.com)

- Koncerti se održavaju i na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima u zavisnosti od vremena. To što se dešava ovdje, to što je ovdje napravio tako veliki i istaknuti umjetnik Emir Kusturica zaista je sjajna stvar, kao i to što ovdje dolaze mladi ljudi - rekao je Gerel za Sputnjik.

On se zahvalio Rusiji i kompaniji "Gasprom njeft" koji godinama podržavaju festival.

- Oni puno toga rade u oblasti kulture i u oblasti sporta u Rusiji za mlade ljude. Zahvaljujemo na tom dobrom i lijepom pristupu - rekao je Gerelov.

On je poručio da su Srbi i Rusi braća, odnosno jedan narod, pa se u Drvengradu osjeća kao kod kuće.

- Ovo je zaista prava kuća - vidio sam ikone koje i mi imamo. Јa sam pravoslavac i ovdje se zaista jako dobro osjećam - rekao je Gerel.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv "Boljšoj", zajednički je projekat režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft" i pruža priliku mladim izvođačima da se predstave, upoznaju sa renomiranim umjetnicima i podjele iskustva sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Sedmi festival klasične muzike "Kustendorf klasik", koji je juče zatvoren, okupio je mlade umjetnike iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, Njemačke i Kine. U okviru festivala, održane su i master radionice za mlade talente.