latinica  ћирилица
13/07/2019 |  14:34 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Investiciona klima u Srbiji poboljšana zahvaljujući reformama

Investiciona klima u Srbiji posljednjih godina poboljšala se zahvaljujući makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, boljoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta.
Stejt Department                                              (Foto:twitter) -
Stejt Department (Foto:twitter)

Značajan rizik za investicionu klimu, prema ovom izvještaju predstavlja neriješeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem.

Stejt department navodi da bi poslovne mogućnosti mogle da nastave da rastu ako Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU.

U izvještaju se ocjenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agroprerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

Ukazano je da je privlačenje investicija važan prioritet, te da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta kao glavne ekonomske prioritete i da se posvetila rješavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orjentisanom kapitalizmu, prenosi Radio-televizija Srbije.

Srbiju pozitivno ocjenjuju američki investitori, posebno strateški položaj, dobru obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, prije svega sa EU.

Naglašeno je da Vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja.