latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:27 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Јoš nema efekata od Zakona o izmirenju novčanih obaveza

Disciplinovati neodgovorne dužnike, poboljšati likvidnost i konkurentnost domaćih privrednika. Ovo je cilj Zakona o izmirenju novčanih obaveza. Više od godinu od njegovog usvajanja, privrednici i poslodavci kažu da nisu još vidjeli prave efekte. U ministarstvu finansija smatraju da ih je rano očekivati. Predviđene kazne za neodgovorne su od 1.000 do 15.000 maraka. Da li ima kažnjenih?

U Banjalučkom preduzeću "Kolorit", koje proizvodi boje i lakove, dugovanja pojedinih poslovnih partnera nekada otežavaju njihovo poslovanje. Kažu, ako jedno preduzeće duguje njima, oni ugrožavaju poslovanje druge firme, kojoj su dužni i tako se stvara lanac dužnika.

- To trenutno predstavlja ogroman problem za mnoga preduzeća, čak i ona koja u suštini dobro posluju, ali imaju problem jer ne mogu naplatiti svoja potraživanja - ističe Predrag Duduković direktor preduzeća "Kolorit".

Ovo bi trebalo da uredi zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji je usvojen u maju prošle godine. Međutim, poslodavci su mišljenja da je to još mrtvo slovo na papiru.

- Mi nemamo informacija da je bilo nekih pozitivnih efekata i pitanje je da li je zakon zaživio jer nisam čuo da je neko kažnjen ili mu je račun blokiran jer nije poštovao taj zakon - istakao je Saša Trivić iz Unije poslodavaca Srpske.

Ekonomista Milenko Krajišnik ističe da je Zakon o izmirenju novčanih obaveza donio jedino više ograničenja u slobodi ugovaranja između privrednih subjekata, i s te strane otežao poslovanje, a manje da je donio rezultate u smislu smanjenja neizmirenih obaveza.

Da li je neko sankcionisan zbog probijanja rokova izmirenja obaveza? Odgovor na ovo pitanje bi vjerovatno bio prava mjera provođenja ovog zakona. Međutim, još niko nije kažnjen. U Ministarstvu finansija smatraju da je nešto više od godinu, koliko je u primjeni, teško očekivati velike rezultate, ali ih tvrde ima.

- Primjećujemo da i privreda urednije izmiruje svoje obaveze prema državi - kaže Zora Vidović ministarka finansija.

Kontrolu primjene zakona obavljaju inspektori Poreske uprave i budžetska inspekcija. Ekonomisti smatraju da je to komplikovano.

- U pitanju je veliki broj subjekata i inspektori Poreske uprave koji ih kontrolišu bi zaista imali veoma mnogo posla - kaže Krajišnik. Ministarka Vidović dodaje da će u narednom periodu biti obavljena inspekcija koja će se baviti kontrolom finasijskog poslovanja i koja će, dodaje, imati prve efekte.

Zakon propisuje rok od 30 dana za izmirenje novčanih obaveza prema poslovnom partneru ili 60 ako se ugovorom definiše bilo da je riječ o privatnom ili javnom sektoru. Probijanje ovih rokova je moguće,ali samo uz određene bankarske garancije. Ako ništa, saglasni su mnogi, primjena ovog zakona može da da jasniju sliku o određenom preduzeću kako bi se moglo reagovati prije nego napravi milionske dugove.