latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:51 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Kako je makedonski premijer Zoran Zaev ruskim komičarima otkrio državne tajne

Nova žrtva ruskih komičara je makedonski premijer Zoran Zaev. Predstavljajući se kao ukrajinski predsjednik Petro Poršenko i generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, nudili su mu članstvo u Nato i popust na autokefalnost makedonske crkve. Zaev je, ne znajući, otkrio saznanja o planu Beograda i Prištine za Kosovo, ali i da je makedonska crkva naredna za priznanje autokefalnosti od strane vaseljenskog patrijarha.

U tri navrata Zaev je s ruskim komičarima razgovarao ukupno 50 minuta, a da ništa nije posumnjao, pri tome im je dao brojeve Ramuša Haradinaja i Vesa Mičela, prepričavao razgovore i slao fotografije s Angelom Merkel i drugim zvaničnicima. Zaev nije shvatio ni kada mu je lažni Porošenko rekao da su Ukrajinci potomci Aleksandra Makedonskog i da hoće rodni grad da preimenuje u Istočna Makedonija.

- Naši naučnici su otkrili da imam genetske veze sa Aleksandrom Makedonskim. Tako da bi se sada ja mogao zvati Petro Makedonski - rekao je Vladimir Kuznjecov, ruski komičar u ulozi Porošenka.

Zaev je otkrio svoja navodna saznanja da Priština i Beograd pokušavaju razmijeniti deset opština sjevera Komseta za nekoliko opština u Јužnoj Srbiji.

- Kao što znate, oni pokušavaju da promijene granice i razmijene teritorije, i mislim da tu ima ruskog uticaja, jer žele to da iskoriste kao međunarodnu praksu za neke aspiracije koje imaju, na primjer u odnosu prema Abhaziji ili Krimu. Јuče sam pričao sa kancelarkom Merkel o tome duže od pola sata. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu - istakao je Zaev.

Informacije makedonskog premijera ne treba odbaciti, kažu analitičari, jer ako dođe do podjele Kosova, na redu je Makedonija koja će ostati bez trećine teritorije i prirodno je da su dobro upućeni.

Politički analitičar Cvjetin Milivojević ističe da bi Zaev sasvim sigurno mogao da ima ta saznanja. Medjutim, kaže, to je maltene javna tajna.

Najzanimljiviji dio razgovora je kada (lažni) Porošenko kaže kako je autokefalnost ukrajinske crkve platio 150 hiljada dolara, ali da je vladika Vartolomej njegov prijatelj i da bi Makedonija sa popustom platila 100 hiljada.

- Mi očekujemo da će nakon Ukrajinske, naša crkva biti sljedeća koju će priznati vaseljenska patrijaršija. Cipras će nam pomoći, iako je on porijeklom Grk, ali svaka pomoć nam je dobrodošla - rekao je Zaev.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je da se Zaev izvinio i da je rekao da nema dokaze o pokušaju razmjene teritorija. Zaev je odbio i zahtjeve dijela javnosti da da ostavku zbog odavanja državne tajne.

Ruski komičari, najbolje su pokazali javnosti kako izgledaju razgovori na najvišem nivou. Posljedica sveg je međutim, da državnici sada strahuju da razgovaraju međusobno pa je tako Boris DŽonson nedavno zalupio slušalicu Donaldu Trampu, ne vjerujući da ga zaista zove američki predsjednik.