latinica  ћирилица
13/07/2019 |  19:16 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Glumac Vojin Ćetković predsjedava žirijem "Kestenburga"

U Beogradu je održan radni sastanak, povodom organizovanja Međunarodnog festivala studentskih pozorišta, poznatog pod imenom “Kestenburg”. Ovogodišnja smotra studentskih teatara biće održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović u banjalučkim teatrima. Novi predsjednik festivalskog žirija biće glumac Vojin Ćetković.

"Kestenburg" postaje tradicionalni i, što je možda važnije, internacionalni festival studentskih pozorišta. Daske koje život znače biće mjesta na kojima će publika uživati, a mladi glumci razmjenjivati iskustva.

- Kestenburg 2019. godine ovaj put ima zaista veliku podršku javnih ličnosti iz čitavog svijeta. Tu prije svega mislim na one koji nam dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Јužne Koreje, pa i iz Evropske unije - rekao je Aleksandar Pejaković, direktor festivala. 

Neda Simić Žerajić, urednik festivala, istakla je da su se ove godine potrudili da dovedu pozorišta iz cijelog svijeta.

- U prilog tome ide i je činjenica da imamo studentska pozorišta sa tri kontinenta. Prvi put SAD, na zadovoljstvo nas i pozorišne publike i mislim da će zaista biti interesantno da vidimo šta je to u žiži mladih pozorišnih stvaralaca iz Evrope, Azije i Amerike - naglasila je Žerajićeva.

Popularni glumac Vojin Ćetković rado je prihvatio poziv da predsjedava festivalskom žiriju i istovremeno izrazio zadovoljstvo što će ponovo doći u Republiku Srpsku.

- Uvijek mi je bilo posebno zadovoljstvo da dođem, naročito u Banjaluku, a sad sam obišao neke krajeve u kojima nikad nisam bio. Bili smo u domovima kulture u kojima se godinama ništa nije dešavalo. Evo, otvorili smo i Dom kulture u Nevesinju, koji nosi ime "Nebojša Glogovac". Bilo je dirljivo, odigrali smo dvije predstave - istakao je Ćetković.

Ovogodišnji, četvrti po redu "Kestenburg", održavaće se u svim banjalučkim pozorištima, a predviđeno je da traje od 17. do 20. novembra.