latinica  ћирилица
14/07/2019 |  11:29 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Projekat "zelene transverzale" nije zaboravljen

Projekat "zelene transverzale", nastao 80-ih godina 20. vijeka, koji bi podrazumijevao da se stvori neprekinut pojas naseljen muslimanskim stanovništvom od Cazina do Istanbula, još nije zaboravljen, a mogao bi ugroziti gotovo sve balkanske zemlje i poremetiti bezbjednost regiona, upozoravaju eksperti za pitanja bezbjednosti.
Zelena transverzala - Foto: Screenshot
Zelena transverzalaFoto: Screenshot

Milan Mijalkovski, stručnjak za bezbjednost, za beogradsku Politiku pojašnjava da ovaj islamistički projekat predviđa da se u prvoj fazi povrati sve ono što je bilo islamsko, odnosno dokle je vladala Turska u BiH.

On je ocijenio da je za realizaciju "zelene transverzale" presudan spoljni uticaj, prije svega iz pravca SAD i Velike Britanije i dodao da islamisti na Balkanu nikada ne bi imali takav zahvat bez podrške anglosaksonskih snaga.

- Paradoks je to što upravo najveće zapadnohrišćanske države direktno podržavaju islamističke tendencije na Balkanu - rekao je Mijalkovski.

On smatra da su Albanci samo dio priče o "zelenoj transferzali" i dodaje da je kod islamista naglasak na vjeri, a ne na naciji, pa je ovdje u prvom planu neka vrsta islamističkog kalifata koji bi bio prijetnja cijelom svijetu.

- Bezbjednosne službe kontrolišu te islamiste, ali organizovanost terorista na Balkanu i iskustvo koje su stekli ovdje, a posebno u `Islamskoj državi` predstavlja prijetnju. U slučaju da neko od vođa donese odluku vrlo brzo mogu da izvedu teroristički napad - upozorio je Mijalkovski.

Istoričar Nemanja Starović kaže da je, za razliku od svoje prve iteracije, kada je albanska nacionalna identitetska komponenta bila tek prateći element šire osmanske strategije, a nerijetko čak i njoj suprostavljena, u novom pojavnom obliku "Velika Albanija" postala noseći stub koncepta "zelena transverzala".

- Najbolji dokaz za to je možda djelovanje Sulejmana Ugljanina koji je u posljednjih nekoliko godina zdušno prihvatio velikoalbanske ideje. Kako Raška oblast ili Sandžak spaja etničke prostore Albanaca i Bošnjaka ujedno potencijalno razdvajajući Srbiju od Crne Gore, njen značaj je apsolutno vitalan za sve koji sanjaju `zelenu transverzalu` - zaključio je on.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da su klinovi na putu realizacije ideje "zelene transverzale" sjever Kosova i Metohije, koji je pravoslavan, ali i Republika Srpska sa svojim granicama i velikim procentom srpskog stanovništva koji živi na toj liniji.

Galijašević je ukazao da se na prostoru BiH u ratu pokazao neviđen primjer saradnje tri sukobljene islamske imperije - Irana, Saudijske Arabije i Turske, pa tako ni danas ne postoji vidljiv politički sukob oko BiH između te tri države.

"Sve tri imperije bi voljele da BiH islamskim koridorom izađe na more i da oni preko njega ostvaruju uticaj, ma koja od njih dominirala", rekao je Galijašević.

Naučni savjetnik u Institutu za političke studije u Beogradu Radoslav Gaćinović ocijenio je da se Srbija i srpski narod posebno suočavaju sa pritiscima onih koji podržavaju projekat "zelena transverzala", budući da Sjeverna Makedonija nije "nikakav tvrd orah" na pravcu od Cazina i sjeverozapadne BiH do Istanbula.

- Sa aspekta bezbjednosti opasan je povratak Turske na Balkan. Svjedoci smo kroz istoriju da nikada dvije zemlje nisu pomogle Srbiji - Turska i Velika Britanija - rekao je Gaćinović i podsjetio da je London pred Savjet bezbjednosti UN iznio prijedlog rezolucije u kojoj se tvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid.