latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:02 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Ostvariti karijeru "kod kuće" - po svjetskim standardima

Dvadesetosmogodišnji Bijeljinac Igor Perić, IT stručnjak, školovao se u četiri evropske zemlje.

Živi u Španiji, u Njemačkoj pohađa doktorske studije, a sa američkom kompanijom koja se bavi kreiranjem novih tehnologija i proizvoda koji pomažu ljudima . U Bijeljini je prije četiri mjeseca otvorio firmu u kojoj je zaposlio šest mladih ljudi. Cilj mu je da mladima omogući da stvaraju karijeru ''kod kuće'' - po svjetskim standardima .

Učešće na svjetskim takmičenjima iz robotike, omogućilo je Igoru besplatne master studije u Francuskoj, Škotskoj i Španiji gdje je bio u mogućnosti da programira podmornice. Znanje, svestranost i marljiv rad, širom su mu otvorili put ka doktorskim studijama na njemačkom Institutu za robotiku. Od sedam objavljenih naučnih radova, dva su proglašena najboljim.

- Sarađujem sa evropskom inicijativom koja pokušava da otkrije način na koji ljudski mozak računa inteligenciju ja da se tako izrazim radim na tom dijelu prenosa simultane interakcije neurona sa ciljem generisanja nekog konkretnog ponašanja,ali na način na koji rade neurohirurzi i neuronaučnici - rekao je Perić.

Njegov potencijal prepoznala je i američka firma koja uz pomoć tehnologije, nastoji da ljudsko kretanje učini efikasnijim, a život dužim. Za tri godine, na tržište su plasirali dva proizvoda – senzor za analizu igranja golfa i senzor pomoću kojeg se može ustanoviti da li osoba hoda simetrično. Saradnja je, na obostranu korist, rezultirala otvaranjem Kancelarije i u Bijeljini.

- Ljudi koji rade na ovim prostorima obično moraju da odu iz naše zemlje da bi našli nešto poput ovog. Јa sam imao ideju da kvalitetno spolja donesem unutar naših granica i da našim ljudima obezbijedim sličan mentalitet i kvalitet rada i projekte na kojima se radi - naveo je Perić.

Izvršni direktor IT kompanije iz Virdžinije DŽon Daglas istakao je da oni kao kompanija uvijek gledaju da pronađu najbolje resurse za sebe, a to su ljudi.

- U Americi je jako teško naći talentovane osobe u sferi tehnologija koje su nam potrebne za razvoj naših proizvoda. Razgovarali smo sa Igorom o tome gdje bi najvšse imalo smisla da se proširimo kako bismo imali pristup telentovanim i obrazovanim studentima, i Igor nam je predložio Bijeljinu - dodao je Daglas.

Zaposleni su srećni što su dobili ''američki'' posao -svjetske uslove za rad na kućnom pragu.

- Kompanija nudi odlične uslove za poslovno usavršavanje i na ovim prostorima pogotovo za mlade inženjere i programere - smatra Saša Prodribaba.

Stefan Petković dodao je da radi na radi na aplikaciji na samom korisničkom interfejsu koji će biti korišten u medicinske svrhe.

Igor je svoju karijeru morao da gradi van naših granica, pa ga je upravo to podstaklo da se vrati i pomogne mladim ljudima. Planira da poveća broj zaposlenih, a u budućnosti da organizuje i obuku za studente i srednjoškolce .