latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:21 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Dobojska regija sve prepoznatljivija po tranzitnom turizmu

Dobojska regija sve je prepoznatljivija po tranzitnom turizmu.

Razlog je prirodno okruženje i dostupni sadržaji, ali i bolja saobraćajna povezanost .

Otvaranjem auto-puta 9.januar Doboj je sve češće na turističkoj karti Evropljana . Pogodnost dobre putne komunikacije iskoristila je i porodica iz Češke. Na putu ka Јadranu posjetitili su Etno selo Kotromanićevo kod Doboja.

Dolaze i Amerikanci, ali organizovano i preko agencija. Turistički radnici kažu da je turista za 30 odsto više nego lani.

- Uglavnom su tranzitni prolaznici i putnici koji svraćaju da odmore u prirodi, u etno ambijentu, starovjekovnoj građevini - istakao je Ozrenko Stanković iz Etno-sela Kotromanićevo.

Mamac za prolaznike je i dobojska tvrđava. Ne nudi, bar za sada neke sadržaje, ali je ulaz besplatan. Јezera, planinarenje ili paraglajding na ozrenskim visovima, još su neke od dostunih varijanti, a sve češće je interesovanje za seoski turizam.

- To su stranci Holanđani, Italijani, Norvežani, Nijemci, Austrijanci... Nađu nas ili na bukingu ili na karti, sami ostvare kontakt sa tim ponuđačima smještaj i dođu - navela je Adrijana Ristić direktorka Turističke organizacije Doboj

Ljeti oživi i Derventa. Na stotine Dervenćana, koji žive i rade u drugim zemljama dolaze u rodni kraj. Priroda rijeke Ukrine i tradicionalni derventski vašar, privuku najviše gostiju.

- Dijaspore je puno i svi ti ljudi bez obzira na ime, prezime, vjeroispovijest dolaze ovamo. Derventa tad bude puna, ja bih volio Derventu takvu - istakao je Milorad Simić načelnik opštine Derventa.

I dok u opštinama dobojske regije još pokušavaju da identifikuju turističke potencijale u Tesliću s tim nemaju problema. Banjski kompleks Banje Vrućice i ove godine, sudeći po brojkama, bilježiće rekorde.

Samo u prvih pet mjeseci ovdje je boravilo 97.000 posjetilaca , što je za pet odsto više u odnosu na prošlu godinu.