latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:38 | Autor: SRNA

Kjodo: Moskva odbila pregovore o predaji dva ostrva

Rusija je odbila da razgovara o potencijalnoj predaji dva od četiri južna Kurilska ostrva Јapanu kao dio pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma, javila je japanska novinska agencija Kjodo.
Kurilska ostrva (Foto: Sputnik/ Sergey Krivosheyev) -
Kurilska ostrva (Foto: Sputnik/ Sergey Krivosheyev)

Pozivajući se na izvor blizak procesu pregovora, agencija piše da je jedan od razloga odbijanja razgovora o takvoj mogućnosti povezan sa vojnim savezom Јapana i SAD.

Kjodo ističe da je odbijanje Moskve posljedica zabrinutosti da bi mogući kompromis u vezi sa pitanjem teritorija mogao da ima suprotan efekat na nivou podrške stanovništva Kurilskih ostrva ruskim vlastima, prenio je TASS.

Rusija i Јapan vode mirovne pregovore još od sredine 20. vijeka. Nakon Drugog svjetskog rata, Kurilska ostrva su pripojena Sovjetskom Savezu, a Јapan je doveo u pitanje status ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.

Strane su se tokom samita Rusije i Јapana u Osaki krajem juna saglasile da nastave sa naporima čiji je konačan cilj potpisivanje mirovnog sporazuma, koji još uvijek nije zvanično potpisan nakon Drugog svjetskog rata.