latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:41 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

I ove godine tradicionalno okupljanje Ilidžanaca

Već sedmu godinu Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže, u porti Hrama Svetog Save u Blažuju, organizuje tradicionalno okupljanje Ilidžanaca. I ove godine došli su raseljeni Srbi iz svih krajeva svijeta

Već sedmu godinu Zavičajno udruženje Ilidžanaca i prijatelja Ilidže, u porti Hrama Svetog Save u Blažuju, organizuje tradicionalno okupljanje Ilidžanaca. I ove godine došli su raseljeni Srbi iz svih krajeva svijeta.

Žarko Kljajić više od dvije decenije živi u Melburnu, ali do sada nije propustio ni jedno okupljanje svojih Ilidžanaca. Iako je hiljadama kilometara već dugo udaljen od rodnog mjesta, srce ga vuče ognjištu odakle je potekao.

- U Melburnu je lijepo, ali je duša ovdje - rekao je Kljajić.

Iako su prije više od dvadeset godina napustili svoja ognjišta, Ilidžanci koriste svaku priliku da se okupe i evociraju uspomene. Zbog toga se i javila ideja da pored Savindana, krsne slave Hrama, prvu nedelju po Petrovdanu se okupe pomenu mrtve i obilježe taj dan.

- Ova crkva koja je posvećena Sbetom Savi predstavlja simbol ostanka i opstanka srpskoh naroda na ovim prostorima u raznim situacijama, vremenskim, ratnim, poratnim... - rekao je Milan Pejić predsjednik Zavičajnog udruženja Ilidžanaca i prijatelja Ilidže.

Darko Danilović sveštenik Hrama Svetog Save u Blažuju naveo je da se trude da se održi okupljanje i da se malobrojni Srbi koji su ostali na ovim prostorima osjećaju ugodano i prijatno.

Kako sami kažu, trudiće se da dok god postoji svijest da su Srbi živjeli na ovim prostorima, obilježavaju i da se okupljaju, a i da svoju vjeru i tradiciju prenesu na svoje potomke da bi i oni znali ko su i kome pripadaju.