latinica  ћирилица
14/07/2019 |  19:44 ⇒ 19:57 | Autor: sputniknews.com

Erdogan: NATO treba da bude srećan zbog "S-400" jer je time njena članica sada jača

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi NATO trebalo da bude srećan zbog isporuke ruskog protivvazdušnog sistema "S-400" toj zemlji, jer je time jedna članica Alijanse postala jača.

- Kupovina "S-400" će se veoma odraziti na NATO. Ako Alijansa ima tri najjače članice, ili pet, sada je Turska jedna od njih. Turska je najmoćniji stub NATO-a u našem regionu. Osim toga, Turska je i jedna od svega dvije-tri zemlje, pored SAD, koje uredno plaćaju svoje doprinose. Kada jedna takva zemlja kao što je Turska dobije "S-400", ona postaje jača kada je u pitanju njena sopstvena bezbjednosti, a samim tim će i NATO biti jači - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je izjavio i da je stotinu turskih stručnjaka odletelo u Rusiju na obuku upotrebe ruskih PVO sistema.

Nakon te obuke, oni će i sami biti sposobni da obuče druge stručnjake da koriste ove raketne sisteme, pojasnio je on.

- Taj broj nije dovoljan, možda će biti i udesetostručen, ali svakako da ćemo se zajedno sa njima mi kretati ka budućnosti još sigurnijim koracima - istakao je Erdogan.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula objavilo da je počela isporuka "S-400" u tu zemlju. Kasnije je te informacije potvrdila i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri diviziona "S-400", vrijedan 2,5 milijardi dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će dio isporuke "S-400" platiti sama, a dio ruskim kreditom.