latinica  ћирилица
15/07/2019 |  07:48 ⇒ 16:17 | Autor: Blic

Makron stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji

Francuski predsjednik Emanuel Makron doputovaće danas u poslijepodnevnim satima u Beograd, a glavna tema razgovora sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem biće evropske integracije.

Makron će sa svojom delegacijom sletjeti na aerodrom Nikola Tesla nešto poslije 15 časova, uz pratnju aviona Vojske Srbije. Na aerodromu će otkriti ploču koja treba da označi početak procesa modernizacije od kada je aerodrome preuzela francuska kompanija "Vinci".

Potom će biti organizovan doček uz najviše vojne počasti.

Nakon obilaska izložbe Arhiva Srbije o odnosima dvije države u periodu od 1804. do 1918. godine, biće upriličen tet-a-tet sastanak francuskog i srpskog predsjednika. Biće upriličeni i sastanci delegacija dvije strane, kao i obraćanje medijima dvojice predsjednika.

Za kasne popodnevne sate u planu je polaganje vijenca na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda. Makron će položiti cvijeće na grob Milunke Savić, gdje će ga dočekati njeni potomci, a zatim će položiti vijenac i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Drugog dana posjete, u utorak, je u 9.30 sati zakazan razgovor dvojice predsjednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), navodi se u saopštenju.

Dvojica državnika trebalo bi i da prošetaju prijestonicom, a očekuje se da će to ispratiti veliki broj građana.

Makron će posjetiti samo Srbiju

Makron će posjetiti samo Srbiju i neće ići ni u jednu drugug zemlju regiona, kao ni u Prištinu. Na taj način šalje se poruka da Francuska na Srbiju gleda kao na ključnog igrača u region, posebno u trenutku kada su odnosi te države sa albanskim rukovodstvom na Kosovu u lošoj fazi.

Glavna tema razgovora Makrona i Vučića biće evropske integracije, nakon što je posljednjih mjeseci, francuski predsjednik više puta izjavio da ne podržava proširenje Evropske unije sve dok se ona unutar sebe ne reformiše. Aleksandar Vučić pokušaće da otkravi Makronov čvrst stav da nijedna zemlja ne može u Uniju prije 2028. godine.

Takođe, vakuum u dijalogu sa Beograda i Prištine naći će se na stolu. Vučić će podsjetiti Makrona na jezive provokacije Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, od formiranja vojske Kosova do uvođenja taksi na robu iz Srbije. Dobar dio razgovora biće posvećen i ekonomskoj saradnji dvije države.

Makron i Vučić (Foto: TANЈUG/arhiv)

Obezbjeđenje na najvišem nivou: policajci, specijalci i eksperti farmacije

Tokom posjete Beogradu Makron će imati najviše mjere bezbjednosti i njegov dolazak biće propraćen pod budnim okom oko 100 francuskih bezbjednjaka koji stižu sa njim. Јedna grupa je već stigla u Srbiju, gdje sa pripadnicima srpske policije i službi bezbjednosti do detalja priprema plan zaštite.

Provjeravaju se takođe i rute kojima će se kretati Makron, a očekuje se da tokom dvodnevne posjete bude angažovano 4.000-5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kazao je ranije da je predsjednik Francuske jedan od najbolje čuvanih državnika u svijetu.

Francuski predsjednik će, prema dosadašnjim informacijama, najvjerovatnije biti smješten u hotelu "Hajat".

Prva posjeta u posljednjih 18 godina

Dolazak Makrona, prva je poseta jednog francuskog predsjednika Srbiji u posljednjih 18 godina, a prije njega u Beogradu je bio Žak Širak. Makron će, što je svojevrsni kuriozitet, u Beogradu i prenoćiti.

Svjetska štampa ocjenjuje da su Makron i Sebastijan Kurc mladi lideri nove Evrope, da sada utvrđuju svoje pozicije, pa se Makronov dolazak može tumačiti i kao pokušaj da svoj uticaj proširi i ojača na Balkanu.