latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:29 | Autor: sputniknews.com

Huavej registrovao novi operativni sistem – brži od Androida

Huavej je registrovao novi operativni sistem sa veoma “harmoničnim“ imenom.
Huavej - operativni sistem Harmoni (Foto: LetsGoDigital) -
Huavej - operativni sistem Harmoni (Foto: LetsGoDigital)

Kineski gigant Huavej registrovao je novi operativni sistem koji se zove Harmoni i koji bi mogao da bude alternativa za Android.

Operativni sistem je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Evropske unije i nije prvi operativni sistem kompanije Huavej. Ranije je kompanija već registrovala SO brand i HongMeng.

Operativni sistem Harmoni za mobilne telefone mogao bi da bude spreman do kraja godine za kineske korisnike, kaže Јu Čengdong, izvršni direktor Huaveja. Distribucija za druge zemlje svijeta mogla bi da počne u prvom kvartalu 2020. godine.

U Huaveju tvrde da je operativni sistem 60 odsto brži od Androida. Međutim, Android ostaje njegov prvi izbor za pametne telefone u slučaju da se sukob sa Vašingtonom riješi, kažu predstavnici Huaveja.

Kineska kompanija je sredinom maja uvrštena je na crnu listu Vlade Sjedinjenih Država, što joj ne dozvoljava da posluje sa američkim kompanijama. Sankcije zabranjuju tehnološkom gigantu da koristi proizvode kao što su Android i Vindouz, tako da je Huavej počeo da radi na internom operativnom sistemu za zamjenu Androida u svojim budućim uređajima.