latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:32 | Autor: SRNA

Radivojša: Srbi u Glamoču protiv inicijative kantonalnog odbora HDZ-a BiH

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je Srni su Srbi u Glamoču protiv obilježavanja 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara" koje je najavio Kantonalni odbor HDZ-a Livno, te naveo da takozvani oslobodioci "kroje kapu" duže od 20 godina stanovnicima Livanjskog kantona.
Nebojša Radivojša - Foto: RTRS
Nebojša RadivojšaFoto: RTRS

Radivojša je rekao da tu inicijativu vidi kao ideju ljudi koji ne žive na području ove tri opštine i kojima nije stalo do međuljudskih odnosa u tim opštinama.

- Poznato je o kakvim ljudima se radi kada je riječ o ovoj ideji, o ljudima koji kroje kapu već 20 i nešto godina svim stanovnicima Livanjskog kantona i vidljivo je do kakvog razvojnog i međuljudskog stadijuma su doveli, tako da nas ne čude ovakve njihove ideje - naglasio je Radivojša.

Radivojša je ukazao da su Srbi u Glamoču protiv ovog obilježavanja.

- Tim ljudima poručujem da svoju energiju usmjere kako da ovaj kanton bude bolji, kako da se u njemu bolje živi i da se izgrade bolji međuljudski odnosi, a ne da budemo najnerazvijeniji kanton u Federaciji - poručio je Radivojša.

On je rekao da u Glamoču živi tek petina prijeratnog stanovništva, te da je broj Hrvata od 2000. godine smanjen nekoliko puta, dodajući da to dovoljno govori kakva je politika "oslobodilaca".

- Kao načelnik opštine poručujem `oslobodiocima" da neće narušiti međuljudske odnose u Glamoču koji su na zavidnom nivou, a to njima očigledno smeta - dodao je Radivojša.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28. jula, u Glamoču 29. jula i u Drvaru 13. septembra, što će biti centralni skup.