latinica  ћирилица
15/07/2019 |  14:55 | Autor: SRNA

Advokati: Zahtjev za izručenje turskih državljana rješavati pravno, ne politički

Zahtjev Turske da BiH izruči tuske državljane koji borave u BiH zbog njihove povezanosti sa organizacijom FETO ne smije se rješavati na nivou politike, već na pravni način, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, poručili su danas u Sarajevu njihovi pravni zastupnici Nedim Ademović i Senka Nožica.
Advokati - Foto: SRNA
AdvokatiFoto: SRNA

Ademović je na konferenciji za novinare rekao da postoji strašan politički pritisak da institucije BiH ove slučajeve riješe, ne na pravni način, na način u skladu sa zakonima BiH i u skladu sa Ustavom BiH, međunarodnim standardima, već putem političkih dogovora dvije zemlje.

- Ako BiH, kao mala zemlja, odgovori na način koji je u skladu sa međunarodnim pravom, odbraniće svoju međunarodno-pravnu poziciju - istakao je Ademović.

Nožica je navela da sedam njihovih klijenata čije izručenje traži Turska, dugo godina borave u BiH, neki čak i 20 godina, i da su to nastavnici, profesori, učitelji.

- Nijedan od naših klijenata, a ni mi kao njihovi advokati, nismo dobili nijedan dokument, uz zahtjev za deportaciju - naglasila je Nožica i objasnila da se trenutno vode postupci pred Službom za poslove sa strancima, koja je dobila obavještenje Turske da je poništen pasoš određenom broju njenih državljana koji borave u BiH.

Navodeći da ni protiv jednog od njihovih klijenata nikada nije vođen nijedan postupak, ni u BiH, ni u Turskoj, Nožica je rekla da se sada protiv ovih lica, čija imena nisu navedena kako bi im bila zaštićena ljudska prava, vodi postupak za ukidanje boravišnih dozvola.

- Služba za poslove sa strancima dobila je listu imena, broj pasoša i datum proglašenja pasoša nevažećim, i ništa više. Nije dobila nikakva rješenja, bilo kakav dokaz iz kojih razloga i da li je stvarno pasoš proglašen nevažećim - precizirala je Nožica.

Prema njenim riječima, od ovih turskih državljana traži se da donesu novi pasoš, odnosno oni se upućuju da odu u Ambasadu Turske da im se izda novi pasoš, gdje bi im praktično bio oduzeti važeći pasoši, a ne bi bili izdati novi jer se nalaze na nekim listama.

Nožica je precizirala da Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara donosi i prvostepeno i drugostepeno izvršno rješenje o zahtjevu za izručenje.

- Ako Ministarstvo odbije žalbe naši klijenti će biti prisiljeni da traže azil, jer bi to konačno rješenje značilo i njihovu deportaciju - naglasila je Nožica.

Kao moguće naredne pravne korake, ona je navela pokretanje tužbe pred Sudom BiH, a nakon toga i apelacije za zaštitu ljudskih prava pred Ustavnim sudom BiH, a u slučaju da sve ove postupke izgube, bila bi pokrenuta apelacija za zaštitu ljudskih prava pred sudom u Strazburu.

- Ako bismo bili u situaciji da pokrenemo tužbu pred Sudom BiH, da se protivimo izručenju, imamo mogućnost da uložimo privremenu mjeru, zahtjev da se ne izvrši deportacija, dok se ne okonča postupak pred Sudom BiH - rekla je Nožica i dodala da očekuje da će ovim turskim državljanima biti ukinute radne dozvole.

Nožica je precizirala da do sada nije doneseno nijedno pravosnažno rješenje kada je riječ o zahtjevu Turske da BiH izruči turske državljane kojima je poništen pasoš.

Ademović je podsjetio da je Sud BiH već dva puta vodio postupak u vezi sa zahtjevima o deportaciji turskih državljana i oba puta negativno odlučio, pa je to princip prema kojem bi BiH i u ovom slučaju trebalo da se ponaša.

On je dodao da međunarodna zajednica i UN ne smatraju da je FETO teroristička organizacija.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan prilikom prošlosedmične posjete BiH zatražio je od Predsjedništva BiH izručenje članova FETO, organizacije koju vodi Fetulah Gulen, a koji se navodno mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Potom je iz Ministarstva bezbjednosti potvrđeno da je dostavljen spisak sa imenima osam "gulenista" kojima su turske vlasti poništile pasoše.