latinica  ћирилица
15/07/2019 |  16:51 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Mihajlovićeva s predstavnicima francuskih kompanija o beogradskom metrou

Zvaničnici Srbije razgovarali su danas sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o izgradnji metroa u Beogradu.
Sastanak u Beogradu - Foto: SRNA
Sastanak u BeograduFoto: SRNA

Konstatovano je da je riječ o velikom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Na sastanku, koji je organizovan u okviru posjete Beogradu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, učestvovali su ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Mali je rekao da Beograd nikada nije bio bliži realizaciji višedecenijskog sna i da će konačno dobiti metro.

- Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama - kaže Mali.

Kompanija "Ežis" priprema studiju opravdanosti, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o načinu sprovođenja projekta, a istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sljedeće godine.

Sagovornici su najavili i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna", sa kojom je ranije potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".