latinica  ћирилица
15/07/2019 |  17:08 | Autor: SRNA

Јuronjuz: Odnosi Beograda i Prištine na vrhu liste dnevnog reda

Odnosi Srbije i samoproglašenog Kosova vjerovatno će biti na vrhu liste dnevnog reda u razgovorima tokom dvodnevne posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, javila je evropska televizijska mreža "Јuronjuz".
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Mreža, koja je višejezični evropski TV kanal sa sjedištem u Lionu, objavila je da se Pariz nada većoj ekonomskoj saradnji Srbije i samoproglašenog Kosova.

"Јuronjuz", čiji je izvršni direktor Majkl Piter član delegacije francuskog predsjednika, naglašava da vlasti u Beogradu Kosovo i dalje smatraju dijelom Srbije, uprkos tome što je /jednostrano proglašenu/ nezavisnost južne srpske pokrajine priznala većina zemalja EU, kao i SAD.

Francuska mreža napominje da EU vodi razgovore sa Beogradom i Prištinom u kojim je postignuto nekoliko tehničkih sporazuma, uključujući onaj iz Brisela sa ciljem normalizovanja odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova i integracije Srba na sjeveru pokrajine.

Međutim, "Јuronjuz" naglašava da proces postizanja sporazuma nikada nije završen i da su pregovori zastali u januaru 2018. godine, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića.

Mreža navodi i to da su vlasti samoproglašenog Kosova krajem prošle godine uvele carine na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, nakon što je Beograd blokirao pokušaj samoproglašene republike da se pridruži Interpolu.

Kao jedan od razloga za zastoj u pregovorima, "Јuronjuz" navodi odluku vlasti samoproglašenog Kosova da bezbjednosne snage reorganizuje u vojsku, što Beograd vidi kao bezbjednosnu prijetnju koja bi mogla izazvati vojnu reakciju Srbije.

Francuski predsjednik Emanuel Makron stigao je danas na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.