latinica  ћирилица
15/07/2019 |  17:30 ⇒ 17:31 | Autor: BETA

Hjuman rajts voč: Hrvatska da prestane protjerivanje migranata

Hrvatska treba odmah da prestane sa nelegalnim protjerivanjem migranata, naveo je direktor HRV za Evropu u pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.
HR: Policajci tjerali migrante da uzvikuju "Za dom spremni" i "Dinamo Zagreb" - Foto: Screenshot/YouTube
HR: Policajci tjerali migrante da uzvikuju "Za dom spremni" i "Dinamo Zagreb"Foto: Screenshot/YouTube

Hrvatska treba odmah da prestane sa nelegalnim protjerivanjem migranata i tražilaca azila na granici sa BiH, u nekim slučajevima silom, naveo je direktor Hjuman rajts voča za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson u pismu hrvatskoj predsednici i zatražio od nje da naredi istragu o tome.

Kako je navedeno u pismu, objavljenom danas na sajtu HRV, Grabar Kitarović je priznala u intervjuu za švajcarsku televiziju SRF, da od 9. jula hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u BiH, kao i da u nekim slučajevima primjenjuje silu.

To je, kako se dodaje, u suprotnosti sa ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima Hjuman rajts voča, agencije UN za izbjeglice i drugih organizacija.

Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Evropske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona EU, kao i UN konvenciju o izbjeglicama, navodi se u pismu.

Takođe se dodaje, da priznanje da hrvatski službenici učestvuju u takvim poduhvatima znači da postoji dužnost da se sprovede istraga da bi nadležni odgovarali za te postupke i da se osigura da se oni ne ponove.

HRV je, kako se navodi, u istraživačkoj misiji u BiH 2018. registrovao zabrinjavajuće probleme u postupanju hrvatske granične policije i njihovo protjerivanje azilanata i migranata na granicama sa BiH, koje je često uključivalo i nasilje.

Ti nalazi prenijeti su MUP-u Hrvatskeu decembru, a u odgovoru je resorni ministar negirao sve optužbe za protjerivanje i nasilje, ukazuje se u pismu.

Na sastanku sa državnom sekretarkom MUP-a Terezijom Gras 20. maja, Hjuman rajts voču je rečeno da nema takvih protjerivanja i da su sva vraćanja u BiH sprovedena u skladu sa hrvatskim i evropskim zakonom, kao i da su dokazi HRV zasnovani na izmišljenim pričama.

Nalazi HRV dodaju se na već postojeće izvještaje o takvim kršenjima, piše regionalni direktor ove organizacije.

Organizacija za odbranu ljudskih prava podsjeća da je ranije prenijela sličnu zabrinutost zbog nasilnog protjerivanja tražilaca azila i migranata na hrvatsko-srpskoj granici u novembru 2016. godine, kada je hrvatski MUP takođe negirao sve navode.

Pozivamo vas da osigurate da odgovorne hrvatske vlasti preduzmu odmah korake da okončaju ova nelegalna i nasilna protjerivanja i da dovedu zakone i praksu u sklad sa međunarodnom zakonu o izbjeglicama i zakonu EU, ističe se u pismu.