latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:26 ⇒ 18:29 | Autor: Agencije

Rakete "mistral" stižu u Srbiju

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsjednika Srbije i Francuske razmijenjeno je pet dokumenata.
Makron i Vučić, arhiv - Foto: Novosti.rs
Makron i Vučić, arhivFoto: Novosti.rs

Riječ je o Izjavi o namjerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između BEOČISTA ENERGIЈA i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral".

Razmijenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvjete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Јavnobilježničke komore Srbije i Visokog savjeta javnih bilježnika Francuske, kao i pismo o namjerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dvije delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnolškog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.

Dvije delegacije potpisale su i Pismo o namjerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumijevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).

Potpisan je i Protokol o namjerama između Akya Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind za razvoj vjetro-parka u Srbiji, Protokol o namjerama između Proparco Akya Energ SAS za finansiranje projekta vjetroparka Basiadi i Protokol o namjerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.