latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:53 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

"Smjena Halilovića jedino rješenje blokade"

Јoš nije na pomolu rješenje problema reakreditacije dva javna univerziteta u Srpskoj. Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova BiH Enver Halilović uporan je da ne dozvoli akreditovanje ovdašnjih javnih univerziteta. Smjena Halilovića jedino je rješenje blokade, poručuju iz Srpske.

Halilović nije postupio u skladu sa preporukom svog zamjenika, kojom su univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu trebalo da budu upisani u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. Po svaku cijenu nastojao je, kaže njegov zamjenik Slobodan Stanić, da opstruiše proces.

- On je poništio sasvim drugu odluku drugi dokument, a ne onaj moj od 27.marta. Poništio je svoj dokument od 28.marta - rekao je Slobodan Stanić zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

U institucijama Srpske uvjereni su da Agencija za akreditovanje ne radi svoj posao. A da u Agenciji ima previranja, potvrđuje i to što su predstavnici Srpske zamrznuli svoj rad u Upravnom odboru. To su uradili i predsjednik Upravnog odbora i zamjenik direktora. Resorni ministar Srpske Srđan Rajčević rješenje vidi u formiranju novog Savjeta ministara i donošenju novih političkih odluka.

- Prije svega njegova smjena zbog svega što je do sada prouzrokovao to su negativne posljedice po sistem visokog obrazovanja u Srpskoj. Mislim da je to jedini put i da onda sjednemo da se dogovorimo o budućem radu te agencije i načina na koji će se naši univerziteti reakreditovati u budućnosti - rekao je Rajčević.

Direktorka Agencije ua akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić navela je da je potrebno da na čelo ustanove dođe neko ko će svoj posao raditi profesionalno u skladu sa zakonom i u interesu studenata i građana BiH i Republike Srpske.

Banjalučki univerzitet nije želio da čeka rješenje problema na BH nivou. Akreditovala ga je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

- I na osnovu tog rješenja mi smo upisani u institucije na nivou BiH odnosno upisani smo u CIP - istakao je Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci.

Da iza svega stoji politika, pokazuju i nedavni postupci ministra civilnih poslova BiH u tehničkom mnadatu Adila Osmanovića, koji je uputio protestno pismo Srbiji, zbog Sporazuma sa Srpskom, o zajedničkim aktivnostima u osiguranju kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju.

Osmanović je tada zatražio i reagovanje OHR-a.