latinica  ћирилица
15/07/2019 |  21:01 ⇒ 21:05 | Autor: TANЈUG

Ne vidimo da Iran značajno krši sporazum

Preostali učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje, rekla je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Nije naznačena bilo kakva namjera da se pokrene mehanizam koji se na to odnosi, izjavila je Federika Mogerini, prenosi Rojters.

- Zasad, nijedna od strana iz sporazuma nije signalizirala namjeru da pokrene ovaj član, što znači da niko od njih u ovom trenutku, zasada i sa podacima koje smo dobili prije svega od Međunarodne agencije za atomsku energiju, nepridržavanje sporazuma smatra značajnim - kazala je ona.

Mogerini kaže da je nuklearni sporazum sa Iranom "i dalje živ" iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potisan prije četriri godine.

- Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma s Iranom bila bi užasna za sve, uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora - ocijenila je Mogerini.

Po završetku Savjeta ministra spoljnih poslova EU, Mogerini je poručila da postoji jedinstvo među zemljama članicama kada je u pitanju nastavak rada na punoj primjeni nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i na funkcionalnosti instrumenta koji se bavi legitimnom trgovinom s Iranom.

- Međunarodna zajednica, čak i oni dijelovi koji su smatrali da nuklearni sporazum nije bio efikasan, sada podržavaju Iran da nastavi da poštuje sporazum. Realnost je ta da je ovaj sporazum doprinio tome da Iran ne razvije nuklearno oružje. Dakle, bio je efikasan i danas svi priznaju da nema alternative tom sporazumu - poručila je Mogerini.

Podsjetila je da je puna primjena nuklearnog sporazuma ključna za stabilnost situacije i izbjegavanje eskalacija u dijelu svijeta koji je "kritičan za bezbjednost".

Mogerini kaže i da iako je u teškoj fazi, sporazum o nuklearnom programu je i dalje instrumet koji se koristi kako bi se rješavala nuklearna pitanje s Iranom.

Upitana da li je trebalo da EU čvršće reaguje kada su SAD odlučile da se povuku iz sporazuma, ponovila je da su EU i SAD "najbolji prijatelji i saveznici", bez obzira na to da li se slažu po svim pitanjima.

- Ponekada je korisnije fokusirati se na pozitivne stvari koje vi možete da uradite, nego da ulazite u rasprave sa nekim ko se ne slaže sa vama - zaključila je Mogerini.