latinica  ћирилица
15/07/2019 |  21:16 ⇒ 16/07/2019 | 07:59 | Autor: SRNA

Makron se obratio okupljenima u Beogradu na srpskom jeziku (VIDEO)

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je večeras u Beogradu, obraćajući se okupljenim građanima na srpskom jeziku, da Francuska nikada neće zaboraviti šta duguje Srbiji iz Velikog rata.

- Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju - rekao je Makron, obraćajući se pred više hiljada građana na Kalemegdanu ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

On je istakao da Francuska zna šta sve duguje srčanoj i mučeničkoj Srbiji iz Velikog rata, njenim vojnicima poginulim kako bi ljudi živjeli u slobodi.

- Nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, krv srpskih kćeri i sinova prolivenu - rekao je Makron na srpskom jeziku.

Makron je zahvalio građanima koji su došli u velikom broju na Kalemegdan.

- Hvala vam na izvanrednom dočeku. Time smo, znajte, duboko dirnuti. Pokazujete time da poruka ispisana na ovom spomeniku još uvek živi i sto godina kasnije - rekao je Makron.

Vučić je rekao da francuski predsjednik Makron uspio da pridobije srca građana Srbije i da je imao strpljenja da satima sluša o problemima koji tište ovu zemlju.

- I kada ste ranije čuli riječi koji nisu išle u prilog našeg prijateljstva to je zato što nije uvijek ni iz Francuske dolazilo ono što smo željeli. Јer mi od Francuske želimo više, od drugih ne očekujemo ništa - istakao je Vučić.

U Beogradu je Spomenik zahvalnosti Francuskoj podignut 1930. godine u znak prijateljstva i uzajamne pomoći Srbije i Francuske tokom Prvog svjetskog rata.

Taj spomenik prikazuje skulpturu žene koja je u snažnom zaletu, što simbolizuje Francusku koja juriša u pomoć Srbiji, a na njegovom postamentu uklesano je "Volimo Francusku, kao što je ona voljela nas".

Na Spomeniku, čiji je autor Ivan Meštrović, s istočne strane simbolično je uklesana žena - Sorbona koja predstavlja prosvetnu pomoć srpskoj omladini tokom i poslije Prvog svjetskog rata.

Dva predsjednika prethodno su položili vijence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju i odali počast stradalima u Prvom svjetskom ratu.

Dvojica predsjednika vijence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pjesmu "Tamo daleko", prenosi RTS.

Na jednom vijencu je srpska zastava, na kojoj je piše "predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci", a na drugom francuska zastava sa natpisom "predsednik Republike Francuske".

Potom su, u Aleji velikana položili cvijeće i odali poštu Milunki Savić, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Milunka Savić učestvovala je u Balkanskim ratovima tokom kojih se predstavljala kao muškarac i nosilac je brojnih odlikovanja, između ostalih, Legije časti, Francuskog Ratnog krsta.

Na Kalemegdanu je pripremljen prigodan program – glumac Miki Manojlović recitovao je na srpskom i francuskom jeziku stihove Vladislava Petkovića Disa.

Povezane vijesti:

Vučić i Makron o rješavanju "kosovskog čvora"; Francuska za sporazum

Vučić: Nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor kao sa Makronom

Rakete "mistral" stižu u Srbiju