latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:36 | Autor: SRNA

Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una" na javnom uvidu

Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una" izložen je na javni uvid u opštini Krupa na Uni, saopšteno je danas iz kabineta načelnika ove lokalne zajednice.
Krupa na Uni - Foto: RTRS
Krupa na UniFoto: RTRS

Dokument je na javnom uvidu do 15. avgusta.

Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode "Una" i Studiju zaštite za proglašenje ovog parka na portalu Vlade Republike Srpske je 11. jula objavilo ​​Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u skladu sa članom 15 Zakona o zaštiti prirode, koji propisuje da se tokom izrade akata o zaštiti prirodnih vrijednosti obezbjeđuje učešće javnosti, javnim uvidom.

Opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni na čijem se području nalazi lokalitet objavljivanjem početka javnog uvida na svojim oglasnim tablama omogućiće javnosti uvid u Prijedlog odluke i priloženu dokumentaciju u prostorijama administrativnih službi opština, u trajanju od 30 dana.

Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Srpske 29. aprila prošle godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.

Postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa sačinio je stručno mišljenje na prethodnu zaštitu rijeke Une i studiju zaštite.