latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:44 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

U postupku readmisije u Bijeljinu vraćeno 266 lica

U postupku readmisije, a na osnovu Sporazuma koji je BiH potpisala, u Bijeljinu je vraćeno 266 lica koja su od 2013. do 2017. godine ilegalno boravila u nekoj od zemalja Evropske unije. Uglavnom je riječ o Romima koji konstantno odlaze i vraćaju se i na taj način ugrožavaju dobijeni bezvizni režim za građane BiH.
Pasoši - bezvizni režim - Foto: RTRS
Pasoši - bezvizni režimFoto: RTRS

Јakub Mehanović iz Јanje je nakon sedam mjeseci provedenih u Njemačkoj sa suprugom i sinom, deportovan u BiH. Išao je, kaže, da potraži bolji život za svoju porodicu, ali nije imao sreće, za razliku od njegovih komšija koji su otišli i uspjeli se snaći. U međuvremenu, dobio je još dvoje djece, a prihod ostvaruje radeći na nadnicu.

- Kad smo došli u Njemačku bili smo smješteni u kolektivnom smještaju. Zatražio sam ekonomski azil, objasnio kakvo je stanje u našoj državi, da nema posla, da bi bilo bolje kada bih radio jer znam i njemački da pričam. Oni su to negirali i nisu htjeli da ponude nikakav posao i jednostavno su me poslije deportovali - priča Mehanović.

Na pitanje ima li šanse da se vrati u Njemačku, Mehanović kaže da je razmišljao da ode pred zimu i to na potpuno isti način tražeći azil.

BiH je potpisala Sporazum o readmisiji što je bio jedan od uslova za dobijanje bezviznog režima i da se obaveže da će voditi računa o svojim državljanima. Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dobijaju podatke o licima koja su vraćena. Bijeljina je prije dvije godine formirala Lokalni readmisioni tim koji preuzima građane sa svog područja. Uglavnom su to Romi.

- Oni i dan danas odlaze i vraćaju se i to nama predstavlja problem jer sutra EU može da nam zatvori granice i onemogući da slobodno prolazimo kao što smo do sad s ovim bezviznim režimom - ističe Ljubica Mlađenović šef Lokalnog readmisionog tima Bijeljina.

Većina ovih lica nema nikakvu imovinu koja se vodi na njima, pa nakon deportacije ako nemaju rodbine ili nekoga da ih primi, grad je obezbijedio dvije stambene jedinice za smještaj u kojem se mogu zadržati šest mjeseci, objasnila je Mlađenovićeva.

Sva lica koja su do sada vraćena u Bijeljinu po osnovu sporazuma o readmisiji, posjeduju identifikacione dokumente. Uglavnom su to mlađi ljudi, a samo tri odsto su stariji od 60 godina. Uskoro se očekuje veći priliv deportovanih lica iz Italije.