latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:06 ⇒ 11:07 | Autor: Agencije

Čović ponovo na sastanku u Aluminiju

Krizni savjet Aluminija Mostar održao je jutros novi sastanak, kojem je prisustvovao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
Sastanak u Aluminiju (Foto:Vijesti.ba) -
Sastanak u Aluminiju (Foto:Vijesti.ba)

Krizni savjet čine Čović, federalna ministarka finansija Јelka Milićević, članovi Nadzornog odbora Aluminija, uprava kompanije i predstavnici sindikata koji bi trebalo da dogovare dalje korake o budućnosti Aluminija.

Nakon sastanka je rečeno da su juče detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja proizvodnje u Aluminiju, koje bi se odvijalo u tri etape.

Јuče je u fokusu razgovora bila ljevaonica Aluminija, čiji je rad najjednostavnije pokrenuti, dok je danas naglasak bio na razmatranju pokretanja proizvodnje u pogonu anoda, naveli su nadležni.

Јoš se razmatraju svi parametri, za koje je potrebno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do finansijskih, što neće biti moguće bez konkretnog angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH, istaknuto je nakon sastanka.

Iz Aluminija navode, da su pokrenuli brojne aktivnosti sa čelnicima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija kako bi se pružilo maksimalno razumijevanje za kreditne i druge obaveze koje imaju radnici Aluminija dok se ne iznađe način  premošćivanja aktuelnog stanja, jer je riječ od oko 900 porodica.